Spas Kipra znači spas ruskih kriminalaca

Kipar nije više u stanju da se finansira na međunarodnim tržištima, jer je kreditni rejting te članice eurozone skliznuo na status "smeća"
116 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2012. 13:30h

Spasavanje kiparskih banaka znači garantovanje uloga ruskih oligarha koji su tokom mnogih godina tamo prali novac kriminalnog porijekla, piše Korijere dela sera.

Djelatnost banaka na Kipru je paralizovana, pri čemu se Evropska unija našla u nezavidnoj situaciji - da li da spasava tu zemlju ili da je ne spasava, objavio je italijanski list Korijere dela Sera.

Kipar nije više u stanju da se finansira na međunarodnim tržištima, jer je kreditni rejting te članice eurozone skliznuo na status "smeća".

"Ekonomija Kipra je u potpunom krahu, dug se i dalje približava nivou od 100 odsto bruto domaćeg proizvoda. Prvobitno je Njemačka govorila da će pomoć toj zemlji stići do kraja godine, ali je sada oko Kipra tišina, ali ne zato što su na njega zaboravili.

Neočekivano odlaganje pomoći se objašnjava time, što se u izvještaju njemačke vojnoobavještajne službe BND govori da je to ostvro preplavljeno ruskim oligarsima i njihovim novcem sumnjivog porijekla", navedeno je u članku Korijera dela Sere.

Autor članka podsjeća da je Nikoziji trenutno neophodno 17 milijardi eura pomoći eurozone, od kojih 10 milijardi eura treba da ode bankama koje su na ivici bankrota.

Spasavanje tih banaka, međutim, znači i garantovanje uloga hiljada ruskih oligarha "koji su tokom mnogih godina na tom ostrvu prali ogromne svote novca kriminalnog porijekla".

Na taj način, "spasavati Kipar znači i spasavati bogatstvo ruskih kriminalnih elemenata", objavljeno je na ruskom Internet sajtu Finmarket.ru.

"Izvještaj njemačkih specijalnih službi omogućio je ministrima Eurogrupe da čiste savjesti odlože kiparski dosije 'u zamrzivač', ali ga oni tamo ne mogu držati previše dugo ako žele da izbjegnu neprijatne scenarije", ukazano je u članku.

Prvi takav scenario je nekontrolisani bankrot Kipra i njegov izlazak i zone eura, a, prema drugom, ako Evropljani ostave Kipar samom sebi, njega će spasti Moskva, što bi predstavljalo geopolitički šamar Evropi.

Stoga eurozoni u nastupajućoj 2013. predstoji još jedna glavobolja i rješavanje tog zamršenog pitanja, zaključila je Korijere dela Sera.

Galerija

Bonus video: