Angela Merkel sve popularnija u Njemačkoj

Prema toj anketi, njenim koalicionim partnerima - liberalima i dalje loše ide i oni bi dobili četiri odsto i tako ostali vanparlamentarna partija
2 komentar(a)
Angela merkel, Foto: Rojters
Angela merkel, Foto: Rojters
Ažurirano: 26.12.2012. 15:22h

Njemački kancelar Angela Merkel pred novu 2013. je popularnija kao što skoro nikada ranije nije bila, pošto je trenutno podržava 41 odsto birača.

To je njen najbolji rezultat od Marta 2006, pokazala je današnja anketa Instituta za istraživanje javnog mnjenja ''Forsa''.

Prema toj anketi, njenim koalicionim partnerima - liberalima i dalje loše ide i oni bi dobili četiri odsto i tako ostali vanparlamentarna partija.

Politički protivnici Merkelove, njemački socijaldemokrati s kancelarskim kandidatom Perom Štajnbrikom bi dobili nepromijenjenih 27 odsto glasova.

Zeleni bi dobili procenat niže nego u prošloj anketi, odnosno 13 odsto glasova, dok bi Ljevica, nastala spajanjem nasljednika istočno-njemačkih kominista i WASG stranke osvojila nepromijnjenjih osam odsto glasova, a Pirati svega četiri odsto, što je nedovoljno za ulazak u Bundestag.

Devet mjeseci pred savezne izbore bi demohrišćane i liberali dobili ukupno 45 odsto glasova i tako imali prednost od pet odsto nad opozicionim blokom socijaldemokrata i partije Zeleni, ali ta statistička prednost demohrišćanima Mereklove ništa ne znači, jer liberali, prema današnsjoj anketi, ne mogu preći cenzus od pet odsto za ulazak u Bundestag.

Nijedan od ova dva ''prirodna'' politička bloka nema dovoljnu većinu za formiranje buduće vlade, pa su zato špekulacije o tome ko bi u narednom četvorogodišnjem mandatu mogao voditi 82- milionsku naciju već počele.

Pošto su, za sada, i Merkelova i Štajnbrik protiv vlade velike koalicije, sastavljene od demohrišćana i socijaldemokrata, kakvu je Merkelova već jednom vodila, špekuliše se o ''pretrčavanju''.

Na jednoj strani bi Zeleni mogli da "pretrče" na stranu demohrišćana i liberala, a i liberali, pod pretpostavkom da uđu u parlament, ali da sa demohrišćanima nemaju dovoljno glasova za formiranje vlade, pređu na stranu svojih ''neprirodnih'' političkih partnera - socijaldemorkata i zelenih.

U ovo vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, koje je vrijeme mira, opraštanja, spokojnosti i darivanja, špekulacije o tome ko će s kim u novoj vladi podsjećaju da predstoji žestoka predizborna kampanja u borbi za vlast u najjačoj zemlji Evropske unije i da sve moguće matematičke opcije mogu biti i političke.

Bonus video: