Njemačka ministarka pokrenula polemiku: Kog je pola Bog?

Portparol Šrederove je novinarima rekao da je sam papa Benedikt XVI napisao da Bog nije ni muškarac ni žena
81 pregleda 3 komentar(a)
Kristina Šreder, Foto: Guardian.co.uk
Kristina Šreder, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 23.12.2012. 20:53h

Njemačka ministarka za pitanja porodice Kristina Šreder, članica vladajućih demohrišćana (CDU), izazvala je polemiku u vladi i gnijev svojih kolega konzervativaca komentarom o tome kojeg je pola Bog.

"Nemam komentar na ovo intelektualno đubre", rekla je za "Bild" bavarska ministarka za socijalnu politiku

Šrederova je za nedeljnik "Cajt" na pitanje kako da se jednoj djevojčici objasni da se na njemačkom jeziku ispred imenice Bog upotrjebljava član muškog roda, rekla da bi mogao da se upotrijebi i član srednjeg roda.

"Sasvim jednostvno. To sami treba da odlučite", rekla je ona u okviru šireg intervjua o djeci i obrazovanju za njemački list.

Nakon toga, portparol Šrederove je novinarima rekao da je sam papa Benedikt XVI napisao da Bog nije ni muškarac ni žena i da prije veruje poglavaru Rimokatoličke crkve nego kritičarima ministarke.

Kritike kolega konzervativaca

Komentar Šrederove (35), članice CDU od svoje 14 godine, odmah je naišao na oštre kritike njenih kolega konzervativaca.

Šrederova je i ranije bila ne meti kritika ultrakonzervativaca

"Nemam komentar na ovo intelektualno đubre", rekla je za "Bild" bavarska ministarka za socijalnu politiku Kristina Hadertauer iz sestrinske ultrakonzervativne Hrišćansko socijalne unije (CSU).

"Umjesto što uvijek podstiče potpuno besmislene rasprave, ministarka bi jednostavno trebalo da radi svoj posao", rekao je Stefan Majer, takođe iz CSU.

S druge strane Isus Hrist je jasno određen kao muškarac

Šrederova je i ranije bila ne meti kritika ultrakonzervativaca kada je istakla da podržava izjednačavanje prava građana koji su u braku, bez obzira koje su seksualne orijentacije.

Imenica muškog roda

Iako je imenica Bog u starohebrejskom jeziku muškog roda i o Njemu se najčešće govori kao o ocu, hrišćanski poglavari smatraju da se o Bogu ne može govoriti kao o muškarcu.

Isti odnos prema Bogu imaju i pripadnici judaizma i islama.

S druge strane Isus Hrist je jasno određen kao muškarac, jer je on dijelom čovjek, a dijelom Sin Božiji.

Bonus video: