Topi se njemački srednji sloj društva

Društveni srednji sloj je kičma države. Do tog je zaključka davno došao i grčki filozof Aristotel. U Njemačkoj se taj srednji sloj sve više smanjuje i to izaziva zabrinutost kod mnogih stručnjaka.
2 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2012. 17:52h

Oko 58 posto stanovnika Njemačke pripada tzv. srednjem sloju. Ne tako davne 1997. godine bilo ih je 65 posto. Ove brojke proizlaze iz studije Univerziteta u Bremenu i Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja, koju je naručila zadužbina "Bertelsmann". Na početku istraživanja pojam "srednjeg sloja" određen je na osnovu mjesečne zarade, dok je kao orijentir poslužio prosječni mjesečni prihod. Stanovništvo je u odnosu na tu brojku podijeljeno na dvije grupe: onu s nižim i onu s većim prihodima. Ova naučna studija u srednji sloj (klasu) ubraja one koji imaju na raspolaganju od 70 do 150 posto tog prosječnog prihoda. Kod četveročlane porodice radi se o prihodima od 2.400 do 5.000 eura mjesečno.

Srednji sloj - garancija stabilnosti

Osim ekonomskih, studija je kao dodatne kriterijume obuhvatila obrazovanje i zanimanje, objašnjava Olaf Groh-Samberg, profesor sociologije na Univerzitetu u Bremenu i jedan od autora studije. Njegov zaključak: "Raspodjela prihoda u Njemačkoj se sve više polarizuje i sve su manje mogućnosti prelaska iz nižeg u srednji sloj." Za profesora Groh-Samberga ovakav je razvoj zabrinjavajući. On pri tome podsjeća da je srednji sloj u Njemačkoj za samo pet godina smanjen za čak 7 posto. Međutim, njegov kolega sociolog Stefan Hradil to ne smatra tako dramatičnim: "Djelovi srednjeg sloja imaju odlične šanse za društveni uspon. Dakle, ako je srednji sloj smanjen, onda to nije automatski loša vijest."

Još je grčki filozof Aristotel rekao da se široki i stabilni srednji sloj pozitivno odražava na razvoj društva. Srednji sloj uglavnom sluša glas razuma, ne iskorištava siromašne i ne zavidi bogatima na njihovom blagostanju, obrazložio je davno grčki filozof.

To mišljenje dijeli i profesor Hradil: "Kada veći dio srednjeg sloja zapadne u poteškoće, dolazi do političke destabilizacije. Tada ti ugroženi djelovi srednjeg sloja naginju relativno radikalnim izjašnjavanjima na izborima." Kao primjer je naveo nastanak nacionalsocijalizma u Njemačkoj, koji je prema njegovom mišljenju bio posljedica slabljenja srednjeg sloja u velikoj ekonomskoj krizi 20-ih godina prošlog vijeka.

Političari su na potezu

Bez obzira na negativni trend, u Njemačkoj se još uvijek više od polovine stanovnika ubraja u srednji sloj. To je, u poređenju s drugim zemljama, dobar rezultat. U državama koje imaju slabiji srednji sloj češće se javljaju određeni problemi. Profesor Hradil ističe: "Što su veće socijalne razlike, to je više problema s kriminalom i drugim negativnim pojavama."

Zbog sve većeg broja onih koji raspolažu s nižim primanjima i koji imaju slabe šanse za prelazak u srednji sloj, Olaf Groh-Samberg smatra da bi njemačka vlada što prije trebala da preduzme ozbiljnije mjere kojima bi omogućila ovakvo kretanje među društvenim slojevima. On istovremeno traži i uvođenje mjera kojima bi se spriječilo sve osjetnije smanjivanje solidarnosti kod bogatog sloja građana, jer, kako je već davnih dana utvrdio i Aristotel, važno je pronaći pravu sredinu između dva ekstrema.

Galerija

Bonus video: