Zatvori CIA u Poljskoj još su pod velom tajne

Poljske vlasti odbijaju da Evropskom sudu za ljudska prava predaju povjerljiv materijal i eventualne dokaze iz svojih istraga o tajnim zatvorima na svojoj teritoriji.
78 pregleda 0 komentar(a)
Poljska, cia zatvor, Foto: Rojters
Poljska, cia zatvor, Foto: Rojters
Ažurirano: 15.12.2012. 15:11h

Poljska odbija da pošalje Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu povjerljiv materijal i dokaze iz svoje istrage o tajnim zatvorima CIA, iako to znači da sud može da naredi isplatu odštete Abd El Rahimu El Naširiju.

Ovaj saudijski državljanin je tužio Poljsku jer su ga, kako tvrdi, američki agenti mučili u tajnom zatvoru u oblasti Mazurskih jezera.

El-Naširija su američki agenti uhapsili u Pakistanu 2002. godine pod optužbom da je učestvovao u terorističkom napadu na američki vojni brod "Koul" 2000. godine.

Saudijac je Poljsku tužio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zato što tvrdi da je odvučen i saslušavan brutalno, metodama zabranjenim na teritoriji SAD, ali i Poljske, tokom 2002. i 2003. godine između ostalog i u navodnom tajnom zatvoru u bazi Kjejkuti na Mazurskim jezerima.

Ljetos je sud u Strazburu prihvatio njegovu tužbu i zatražio od Poljske da pošalje materijal iz istrage koju kao povjerljivu vode poljske vlasti još od 2008. godine.

"Odgovorili smo da nećemo poslati materijal označen kao strogo povjerljiv. Poslali smo samo ono što je javno, znači opštu informaciju o istrazi. Znači da ne odbijamo saradnju", istakao je sada portparol Generalnog tužilaštva Mateuš Martinjuk.

"Sud u Strazburu ne može da se žali na odluku poljskih vlasti. Može sa njima da se dopisuje, ali takav odgovor vlasti daje Evropskom sudu pravo da donese presudu isključivo na osnovu tužbe El-Naširija", rekao je za današnju "Gazetu viborču" njegov advokat Mikolaj Pjetšak.

Advokat i poljska Helsinška fondacija nadaju se da će Poljska biti osuđena kao i ovih dana Makedonija zbog takve saradnje sa CIA.

"To potvrđuje da evropske zemlje, među njima i Poljska, koje su sarađivale sa CIA u borbi protiv terorizma, ne mogu da izbjegnu odgovornost", rekao je Adam Bodnar iz Helsinške fondacije.

Svi poljski zvaničnici, počev od premijera Lešeka Milera i predsjednika Aleksandra Kvašnjevskog koji su bili na čelu Poljske u vrijeme kada je baza u Kjekutima stavljena na raspolaganje CIA, pa do sadašnjih zvaničnika, poriču da su dali bilo kakvu dozvolu za tajni zatvor ili da su za njega uopšte znali.

Poljska je u toj aferi čiju istragu su zatražili i Evropski parlament i Evropska unija, potvrdila jedino da je postojala tajna saradnja sa CIA od 2001. godine i da je američkoj agenciji stavljena na raspolaganje ta baza na Mazurskim jezerima.

Zahvaljujući upornosti nevladinih organizacija za ljudska prava i medija, na vidjelo je ipak izašlo to da su avioni CIA slijetali na obližnji vojni aerodrom Šimani i da su u bazi ostavili osam do 11 zatvorenika.

Bonus video: