Zemlje Zapadnog Balkana mogle bi postati žrtva ekonomske krize u EU

Špindeleger je podsjetio da se EU obavezala da nastavi proces širenja pod uslovom da zemlje kandidati sprovedu neophodne reforme
1 komentar(a)
Mihael Špindeleger, Foto: Beeffco.com
Mihael Špindeleger, Foto: Beeffco.com
Ažurirano: 14.12.2012. 11:06h

Šef diplomatije Austrije Mihael Špindeleger smatra da bi se "ozbiljan umor od proširenja" vratio Evropi kao bumerang.

On je naveo da je razočaran izjavom Njemačke kancelarke Angele Merkel da u ovom trenutku EU neće donositi odluke o početku pristupnih pregovora sa zemljama kandidatima.

Bečki dnevnik "Prese" ocenjuje da je njemačka kancelarka u četvrtak u Bundestagu jasno kazala da će se zalagati za obustavu prijema daljih članica poslije prijema Hrvatske.

Špindeleger je podsjetio da se EU obavezala da nastavi proces širenja pod uslovom da zemlje kandidati sprovedu neophodne reforme i da se "to obećanje mora ispoštovati", ističući da bi u suprotnom Turska ili Rusija pokušale da šire svoj uticaj na te zemlje.

Zapadni Balkan mogao bi postati žrtva do sada neriješene finansijske i dužničke krize u EU, ističe "Prese" dodajući da u više zemalja članica raste otpor daljem prijemu novih država.

Austrija dobija podršku od Evropske komisije za svoja nastojanja da se nastavi širenje, jer komesar za proširenje Štefan File insistira na nastavku pripreme za dalja učlanjenja

Prema ocjeni tog lista, perspektiva članstva u EU za Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i Albaniju, za koju se Austrija zalaže, gotovo se ne može održati vjerodostojnom, Špindeleger smatra da postoji opasnost "ozbiljnog umora od širenja" koji bi se Evropi vratio kao bumerang.

"U osnovi to su populistički argumenti da stanovništvo ne želi dalja širenja", kazao je on bečkom listu, dodajući da je uklanjanje problema na Zapadnom Balkanu, na primjer borba protiv korupcije, trgovine narkoticima i ljudima, moguće samo uz pritisak EU.

Bez izgleda za članstvo, te reforme bi zastale, rekao je on i dodao da to ne može biti u interesu EU.

Špindeleger u rastućem otporu daljem širenju vidi problem i po Austriju. Austrijska vlada se godinama zalaže za širenje EU na zemlje zapadnog Balkana, a iza tih napora nalaze se ekonomski interesi, jer sa investicijama u visini od oko 2,8 milijardi eura od 2000. godine i više od 400 predstavništava Austrija je, na primjer, u Srbiji najveći strani investitor.

Uključenje zemalja regiona u EU bi trajno osiguralo austrijske investicije.

Austrija dobija podršku od Evropske komisije za svoja nastojanja da se nastavi širenje, jer komesar za proširenje Štefan File insistira na nastavku pripreme za dalja učlanjenja.

Bonus video: