Francuske feministkinje traže da metro u Parizu oda počast heroinama

Grupa „Osez le feminisme“ (Usudi se da budeš feministkinja) poziva građane da glasaju za ženu u internet anketi u kojoj je ponuđeno šest imena - tri muška i tri ženska - a koja se zatvara 17. juna
0 komentar(a)
Nina Simon, Foto: Wikimedia Commons/Roland Godefroy
Nina Simon, Foto: Wikimedia Commons/Roland Godefroy
Ažurirano: 18.06.2018. 16:37h

Putovati pariskim metroom znači putovanje kroz francusku - i svjetsku – istoriju. Stanice su dobile nazive po ratnim herojima, državnicima, umjetnicima i piscima uključujući Šarla de Gola, Frenklina D. Ruzvelta i Viktora Igoa.

Međutim, uočljivo je odusustvo žena. Svega četiri od 303 stanice na 16 linija su nazvane po ženama, bilo da je riječ o Francuskinjama ili strankinjama, piše britanski „Gardijan“.

Sada, kada su formirane dvije nove stanice u produžetku centralne linije, francuske feministkinje tvrde da je krajnje vrijeme da se to promijeni.

Grupa „Osez le feminisme“ (Usudi se da budeš feministkinja) poziva građane da glasaju za ženu u internet anketi u kojoj je ponuđeno šest imena - tri muška i tri ženska - a koja se zatvara 17. juna. „Znate li da su u Parizu svega četiri stanice metroa od ukupno 303 nazvane po ženama... Da li želite to da promijenite? Onda glasajte“, objavila je organizacija na svojoj Fejsbuk stranici.

Rafael Remi-Lelu, portparolka grupe, kazala je za „Obzerver“: „Moramo da preimenujemo i nekoliko postojećih stanica i nazovemo ih po ženama. Većina stanica je nazvana prema velikim muškarcima, međutim mi imamo i velike žene koje zaslužuju priznanje. Nažalost, to se po imenima stanica metroa ne bi reklo. To je primjer kako Francuska nastavlja da ignoriše ulogu žena u svojoj istoriji“. Među predlozima za imena novih stanica su: Barbara, po francuskoj pjevačici rođenoj kao Monik Andri Serf koja je preminula 1997; Lusi Obrak, po pripadnici francuskog Pokreta otpora koja je preminula 2007; i Nina Simon, po američkoj pjevačici koja je preminula 2003. godine.

Prošlog novembra, predsjednik Emanuel Makron je kazao da se njegovoj zemlji „smučio seksizam“ i kazao je da će polna jednakost i borba protiv nasilja nad ženama biti jedna od okosnica njegovog mandata, podsjeća „Gardijan“.

Bonus video: