Italijanska poreska policija upala u Facebook kancelarije

Italija se pridružila sve većem broju zemalja koje pokušavaju da spriječe velike međunarodne firme da izbjegnu plaćanje poreza
1 komentar(a)
Facebook, Foto: Usatoday.com
Facebook, Foto: Usatoday.com
Ažurirano: 10.12.2012. 09:09h

U Fejsbukove kancelarije u Milanu "upala" je italijanska poreska policija kako bi provjerila da li firma pravilno prijavljuje svoje prihode zarađene u Italiji.

Italija se tako, kako prenosi B92, pridružila sve većem broju zemalja koje pokušavaju da spriječe velike međunarodne firme da izbjegnu plaćanje poreza.

Radi se o firmama koje svoje poslovanje velikim dijelom zasnivaju na internetu, što je područje i dalje nedostupno važećim zakonima u mnogim zemljama koje vode rasprave kako kontrolisati biznis zasnovan isključivo na globalnoj informacionoj mreži.

Istrage Fejsbukovih kancelarija počele su još prije mjesec dana, kada su predstavnici italijanskih poreskih organa uzeli dokumentaciju iz Fejsbukove kancelarije.

Zvaničnici kompanije koja upravlja najpopularnijom društvenom mrežom na internetu, potvrdili su ove istrage i istakli da firma uredno plaća porez u Italiji i da potpuno poštuju italijanska fiskalna pravila.

B92 podsjeća da je internet gigant Gugl, na primjer, prošle godine u Britaniji prihodovao četiri milijarde dolara, plativši porez manji od deset miliona.

Za taj slučaj se zainteresovao i britanski parlament, pa je već održana "vruća'' sjednica nadležnog odbora.

Poreznici u Francuskoj su otišli dalje - uputili su kompaniji za online prodaju Amazon račun sa taksama i kaznama za "alokaciju prihoda među stranim jurisdikcijama'' za period od 2006. do 2010, na osnovu čega traže odštetu od 250 miliona eura.

Bonus video: