Ponta: Spreman sam da vodim novu Vladu

Prema toj anketi, USL koji je na vlasti od maja ubjedljivo je prvi, dok je opoziciji desnog centra pripalo samo 19 odsto glasova
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2012. 08:56h

Rumunska vladajuća koalicija lijevog centra USL premijera Viktora Ponta ubjedljivo je pobijedila na današnjim parlamentarnim izborima.

Anketa sa birališta je pokazala da je Pontijeva koalicija osvojila 57 odsto glasova, a on je kazao je da je spreman da vodi narednu vladu.

"Potvrđujem ono što sam rekao za vrijeme izborne kampanje, da sam spreman da vodim narednu vladu", rekao je sinoć Ponta pristalicama u svojoj izbornoj jedinici Targu Žiu, na jugozapadu države.

Prema toj anketi, USL koji je na vlasti od maja ubjedljivo je prvi, dok je opoziciji desnog centra pripalo samo 19 odsto glasova, prenio je AFP.

"Ovo je pobeda nad režimom predsjednika Trajana Baseskua. Postigli smo najubjedljiviju pobedu još od 1990. godine" i od pada komunističke diktature, rekao je novinarima kopredsjednik USL Krin Antonesku.

U svakom slučaju, kako navodi francuska agencija, USL mora da bude u kohabitaciji sa najvećim rivalom iz desnog centra, predsjednikom Baseskuom, čiji mandat teče sve do 2014. godine.

Basesku mora imenovati premijera i već je nagovijestio da možda neće imenovati Pontu, čak i ako njegova koalicija osvoji većinu. Njih dvojica su u žestokom ličnom sukobu od kada je Ponta u julu pokušao, ali nije uspio, da Baseskuu bude izglasano nepovjerenje.

Ako Basesku odbije da imenuje Pontu, to bi moglo dovesti do političke blokade. Basesku bi mogao imenovati nekog drugog, ali njegov izbor mora odobriti parlament. Ako njegov kandidat ne prođe u dvije runde glasanja, parlament bi mogao biti raspušten.

Mnogim Rumunima je, kako navodi agencija, dosta borbe između Baseskua i Ponte, naročito zbog toga što je Rumunija i dalje jedna od najsiromašnijih i najkorumpiranijih članica EU.

Galerija

Bonus video: