RIJEŠEN SPOR

Putin presudio: Ni Deripaski ni Potaninu nego Abramoviču

Ruski oligarh sa najboljim vezama u Kremlju postao većinski vlasnik najveće svjetske kompanije za eksploataciju nikla i paladijuma
21 pregleda 1 komentar(a)
Roman Abramovič, Foto: Reuters
Roman Abramovič, Foto: Reuters
22.02.2019. 19:15h

Dvojica ruskih milijardera okončali su četvorogodišnji spor oko najveće svjetske kompanije za eksploataciju nikla i paladijuma dajući najveći udio u firmi vrijednoj 30 milijardi dolara trećem: miljeniku Kremlja tajkunu Romanu Abramoviču

Norilsk nikl, kompanija koja se bavi iskopavanjem mineralnih resursa na dalekom ruskom sjeveru, bila je jedna od najvećih nagrada u postsovjetskom krojenju ruske industrije koje je stvorilo cijelu generaciju oligarha, podsjeća Rojters.

Potanin i Deripaska su u sporu oko akcija od kako je RUSAL ugovorom vrijednim oko 14 milijardi dolara kupio jednu četvrtinu udjela u Norilsku neposredno prije globalnog kraha 2008.

Dogovor ima sva obilježja Kremlja, a Abramovič vlasnik londonskog "Čelsija" sa dobrim vezama je očigledno angažovan na želju političkog vrha.

Potanin i Deripaska su se složili da Abramovič kupi 7,3 odsto udjela po tržišnoj cijeni što vrijedi otprilike 2 milijarde dolara. Abramovič sada ima najveći uticaj na to kako će se upravljati kompanijom. Njegova investiciona firma Milhaus će kontrolisati da li partneri ispunjavaju obaveze preuzete ugovorom.

Potanin i Deripaska su u sporu oko akcija od kako je RUSAL ugovorom vrijednim oko 14 milijardi dolara kupio jednu četvrtinu udjela u Norilsku neposredno prije globalnog kraha 2008.

Ova kupovina je trebalo da najavi udruživanje ruskih giganata kako bi bili konkurentni globalnim kompanijama za eksploataciju minerala poput BHP, međutim taj plan je suzbila finansijska kriza.

RUSAL, koji posluje sa gubicima, sada je opterećen dugom od 10,7 milijardi dolara, što je više od tržišne kapitalizacije od 8,9 milijardi dolara i bori se sa padom cijena aluminijuma. Deripaska nije želio da se odvoji od svog udjela u Norilsku, vrijednog oko sedsam milijardi dolara, što je priličan dio onoga koliko ukupno vrijede akcije RUSALA.

Abramovič, 68. na popisu najbogatijih ljudi na svijetu, sa bogatstvom koje Forbs procjenjuje na 12,1 milijardu dolara, smatran je oligarhom koji ima najbolje veze sa Kremljom.