Čehoslovački obavještajci pratili Trampa: Preko Ivane Tramp dobijali informacije sa vrha

Nova arhiva dokumenata do koje je došao britanski Gardijan pokazuju da je interesovanje državne bezbjednosti za Trampa raslo nakon izbora 1988. godine na kojima je pobijedio Džordž Buš stariji
85 pregleda 0 komentar(a)
Ronald Regan, Donald Tramp, Foto: Wikimedia Commons
Ronald Regan, Donald Tramp, Foto: Wikimedia Commons
Ažurirano: 29.10.2018. 09:52h

Komunistička obavještajna služba u Pragu špijunirala je Donalda Trampa u kasnim 80-im godinama "ciljajući" ga kako bi dobili informacije o "višim nivoima američke vlade", otkrivaju svjedočenja bivših špijuna iz hladnoratovskog perioda.

Čehoslovačka državna bezbjednost (StB) sprovela je dugoročnu špijunsku misiju nad Trampom nakon što se oženio sa svojom prvom ženom Ivanom Zelničkovom. Operacija je koordinisana iz Zlina, malog grada u tada jugozapadnoj Čehoslovačkoj, gdje je Ivana rođena.

Ivanin otac, Miloš, redovno je lokalnoj kancelariji državne bezbjednosti davao informacije o posjeti njegove ćerke SAD-u ali i o Trampu koji je tada dosegnuo nivo "selebriti" statusa.

Nova arhiva dokumenata do koje je došao britanski Gardijan pokazuju da je interesovanje državne bezbjednosti raslo nakon izbora 1988. godine na kojima je pobijedio Džordž Buš stariji.

Bivši zvaničnik StB-a Vlastimil Danek potvrdio je "operaciju Tramp". "Tramp je naravno bio jako interesantan za nas. Bio je biznismen sa dosta konekcija, čak i u politici. Fokusirali smo se na njega jer smo znali da je uticajan. Posjedovali smo informacije da želi da postane predsjednik u budućnosti".

Danek ističe da su i viši nivoi u Pragu bili zainteresovani za sadašnjeg američkog predsjednika, ali i da ne zna da li je Prag sa KGB-om dijelio informacije o Trampu.

"Ne želim da otkrivam više detalja. To je prošlost koju bih da zaboravim. Ne želim da imam problema".

Pribavljeni dokumenti ne pokazuju da li je SSSR naredio ili upravljao višedecenijskom "operacijom Tramp", ali su čehoslovački špijuni redovno dijelili tajne sa kolegama iz KGB-a i bezbjednosnih agencija Moskve koja je imala veliku kancelariju u Pragu. Mnogi agenti StB-a radili su direktno za KGB, piše Gardijan.

U ljeto 1987. Donald i Ivana su posjetili Moskvu i Lenjingrad. Put je organizovao Inoturist, tajna opercija KGB-a.

Ubrzo po povratku iz Moskve, Tramp je najavio da razmišlja o kandidaturi. Ipak, ona je tada izostala.

Ivana bila "karta" za ulazak u visoke krugove SAD

U oktobru 1988. u predvečerje američkih izbora, Ivana Tramp je posjetila roditelje u Zlinu. Kako se u dokumentima navodi, ona je "samouvjereno" predvidjela Bušovu pobjedu svom ocu koji je informaciju proslijedio lokalnim StB agentima.

"Rezultat izbora je potvrdio ovu informaciju", napisao je agent StB Peter Suri u strogo povjerljivom dokumentu od 23. januara 1989.

Suri je napravio listu koraka koji se moraju preduzeti. Cilj StB-a je bio da dobije još informacija o spoljnoj politici SAD, politici i ekonomiji, ali i o aktivnostima američkih obavještajnih agencija.

"Da napisao sam taj dokument", rekao je Zuri koji još uvijek živi u Zlinu. "Tramp je bio bogat biznismen i bio nam je interesantan. Ali, ja nisam radio na njegovom slučaju. Moje kolege jesu. Vodeće odjeljenje je bilo fokusirano na njega. Ne znam detalje".

Komentari bivšeg agenta StB sugerišu da su Moskva i prag bili itekako zainteresovani za Trampa u hladnoratovskom vremenu. Obavještajne agencije su uvidjele Trampove rastuće političke ambicije i pokušali su da iskoriste njegove porodične vježbe kao "dinamičan obavještajni kanal".

Obim obavještajne operacije, ipak, nije poznat jer nema javnih dokumenata. Nejasno je da li je KGB otvorila Trampov dosije. U Pragu je oko 60.000 StB dokumenata deklasifikovanof sredunom 90-ih nakon pada komunizma. StB je uništio većinu njih.

Bonus video: