Oslobođen ruski fizičar optužen za špijunažu u korist Kine

Uhapšen 2001. godine, Danilov je bio optužen da je prenio državne tajne o satelitskoj tehnologiji Kini i da je od Univerziteta uzeo 466.000 rubalja (11.600 eura)
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2012. 17:10h

Ruski fizičar Valentin Danilov, osuđen 2004. godine na 14 godina zatvora za špijunažu u korist Kine, koje je kazna potom smanjena na godinu dana uz mogućnost žalbe, uslovno je danas pušten na slobodu, prenijele su ruske agencije.

Danilov koji je bio direktor Centra za fiziku Univerziteta u Krasnojarsku, oslobođen je poslije tri godine izdržavanja kazne.

Uhapšen 2001. godine, Danilov je bio optužen da je prenio državne tajne o satelitskoj tehnologiji Kini i da je od Univerziteta uzeo 466.000 rubalja (11.600 eura).

Privremeno se našao na slobodi 2003. godine, poslije dvije godine u pritvoru, u vrijeme suđenja koje privuklo pažnju medija.

Međutim ubrzo ga je Vrhovni sud osudio 2004. godine na 14 godina zatvora u radnom kampu. Ta kazna je potom smanjena na godinu dana uz mogućnost žalbe.

Poslije najnovijeg oslobođenja, fizičar je rekao da će živjeti u sibirskom gradu Akademgorodoku, gdje su mu supruga i kolege-naučnici. Rekao je da želi da nastavi naučno istraživanje.

"Biti naučnik je moj način života", rekao je Danilov na konferenciji za novinare u Krasnojarsku. "Radiću u nauci, ali ne u svemirskoj oblasti jer sve što se tiče svemira i dalje smatra državnom tajnom", rekao je on.

Pošto je na uslovnoj slobodi, Danilov će morati da se redovno javlja policiji. Rekao je da će sve učiniti da skine ljagu sa svog imena i da će pokrenuti proceduru u Evropskom sudu za ljudska prava.

"Nikada mi nisu saopštili koju sam državnu tajnu ja prenio Kinezima", rekao je Danilov za agenciju Ria novosti.

Naučnici i borci za ljudska prava su se svojevremeno usprotivili njegovon hapšenju ocijenivši da informacije koje je on prenosio nisu ni bile državna tajna. Danilov je sam u nekoliko navrata rekao da te informacije nisu tajne i da su poslije raspada Sovjetskog saveza bile dostupne javnosti.

Galerija

Bonus video: