Brisel u šoku: Oslobađanje hrvatskih generala unosi nemir

"Ako bi se ovome još pridružila i oslobađajuća presuda za kosovskog lidera Ramuša Haradinaja, tada bi Haški sud zaista izgubio svaki smisao“
0 komentar(a)
Ante Gotovina, Mladen Markač, Foto: Beta
Ante Gotovina, Mladen Markač, Foto: Beta
Ažurirano: 20.11.2012. 08:29h

Od dopisnice „Vijesti“ iz Brisela

U Briselu su krajnje iznenađeni, gotovo šokirani, presudom Haškog suda kojom su dvojica hrvatskih generala optužena za ratne zločine u vojno-policijskoj akciji Oluja oslobođena. Sa najvećom pažnjom prati se razvoj u Hrvatskoj, u Srbiji i drugdje u regionu. Poštovanje institucije Tribunala jedan je od glavnih uslova za napredovanje na putu članstva. Ritam napredovanja prema Briselu mjerio se izručenjima optuženih u Hag, a shvatanje tog zahtjeva bilo je ujedno i poruka da je zemlja kadra suočiti se sa istinom, odnosno skorijom prošlošću.

Hrvatska je platila 30 miliona eura za odbranu generala >>>

Ubrzo pošto je Raspravno vijeće u petak naložilo da se optuženi odmah puste na slobodu, Evropska komisija zvanično se oglasila preko portparola za proširenje: „Komisija još jednom ponavlja svoju podršku Međunarodnom sudu u Hagu i poštuje ovu odluku. Tribunal je nezavisna institucija i njegova uloga je da utvrdi individualnu odgovornost za ratne zločine. Saosjećamo sa svim žrtvama rata i njihovim porodicima. Shvatamo da za liječenje rana treba vremena. Vjerujemo da će Hrvatska nastaviti da gleda prema budućnosti u duhu tolerancije, pomirenja i napretka koji je tu zemlju i doveo gdje je danas, na vrata ulaska u EU“, rekao je Peter Stano.

Iz djelova Savjeta, odnosno kabineta Ketrin Ešton koji se bave Balkanom, moglo se, privatno, čuti da su jako nezadovoljni presudom, jer smatraju da ona unosi nemir u region i ne doprinosi pomirenju

U ponedjeljak, iz djelova Savjeta, odnosno kabineta Ketrin Ešton koji se bave Balkanom, moglo se, privatno, čuti da su jako nezadovoljni presudom, jer smatraju da ona unosi nemir u region i ne doprinosi pomirenju.

"Ako bi se ovome još pridružila i oslobađajuća presuda za kosovskog lidera Ramuša Haradinaja, tada bi Haški sud zaista izgubio svaki smisao“, komentarisao je jedan uznemireni diplomata. Smatra se da bi to bilo "previše za Srbiju da proguta".

Šta se tiče Hrvatske, izražava se strah da će se "sve dobro postignuto u toj zemlji poništiti, sva debata o ratnim zločinima bi mogla pasti u vodu“, jer su „Hrvati, kako izgleda presudu dočekali kao potvrdu svog nacionalizma“ i kao „dozvolu da više ništa ne preduzimaju oko ratnih zločina i povratka Srba“.

Što se tiče Beograda, postoji bojazan da će Srbi ostvariti prijetnju i potpuno prekinuti saradnju sa Hagom, i dodatno nazadovati na putu integracija. Odnosi Beograda i Prištine i dalje su prvi i najvažniji test za napredovanje Beograda prema EU, a to znači da će neko vrijeme imati razumijevanja za negativnu reakciju u vezi sa Kosovom. Ali, dodao je jedan sagovornik, ako se situacija u Srbiji dodatno radikalizuje, tada će biti nemoguće to ignorisati.

Slabosti optužnice će isplivati vremenom

Što se tiče Beograda, postoji bojazan da će Srbi ostvariti prijetnju i potpuno prekinuti saradnju sa Hagom, i dodatno nazadovati na putu integracija

Ako su Amerikanci pomogli, onda su to napravili tako da su poslali kao svjedoke svoje najbolje eksperte, recimo za artiljeriju. U istom intelektualnom kontekstu u kojem pišu i mediji, uvijek nas takođe više zanima manjinsko mišljenje, šta kažu dvojica sudija koji se ne slažu, od onoga šta kažu trojica čija je riječ nadjačala.

Vremenom će biti sve više onih i koji će sagledati argumente koji su doveli do oslobađanja, i vidjeće se mnoge slabosti optužnice”, rekao je jedan od briselskih diplomata blizak Savjetu.

Bonus video: