Više od polovine Britanaca za izlazak iz EU

Rezultati pokazuju da bi 56 odsto ispitanika vjerovatno ili sigurno glasalo za izlazak Velike Britanije iz EU kad bi im neko ponudio takvo referendumsko pitanje
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2012. 15:52h

Više od polovine ispitanih Britanaca želi da njihova zemlja izađe iz Evropske unije (EU), pokazuju rezultati ankete koju je sprovela agencija "The Opinion/Observer", a objavio londonski dnevni list "The Guardian".

Antievropski osjećaj je izuzetno snažan u vodećim političkim partijama, vidi se iz ankete koju je "Guardian" objavio u subotu na svom internet sajtu.

Rezultati pokazuju da bi 56 odsto ispitanika vjerovatno ili sigurno glasalo za izlazak Velike Britanije iz EU kad bi im neko ponudio takvo referendumsko pitanje.

Ukupno samo 28 odsto od vjerovatnih glasača smatra da je EU "dobra stvar", a njih 45 odsto misli da je "loša".

Rezultati rečenog ispitivanja će još više pojačati pritisak na britanskog premijera Dejvida Kamerona u pregovorima o budžetu EU

Starosna grupa od 18 do 34 godine jedina je u kojoj je podrška Uniji većinska: naime, 44 odsto njih je za, a 25 odsto protiv EU.

Rezultati rečenog ispitivanja će još više pojačati pritisak na britanskog premijera Dejvida Kamerona u pregovorima o budžetu EU.

Kameron se priprema za samit EU, koji će se u četvrtak održati u Briselu, gdje će lideri zemalja članica pokušati da postignu finansijski dogovor za narednih sedam godina, nakon 2014.

Galerija

Bonus video: