Klaus: Postojeći model evropske integracije je nedemokratski

Konzervativni češki predsjednik je kazao da je protiv eurozone sa 17 zemalja, jer je heterogenost zemalja nemoguća
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2012. 16:58h

Predsjednik Češke Vaclav Klaus kazao je sinoć da želi evropsku integraciju bez iluzija.

On je, povodom posjete Beču, u glavnom gradu Austrije predstavio svoju novu knjigu "Evropi je potrebna sloboda".

"U toj knjizi ne kritikujem pojedinosti integracionog procesa, već proces kao cjelinu", objasnio je Klaus dodajući da se kritika odnosi na "nedemokratski model evropske integracije".

"Evropa se nalazi u ćorsokaku. Pritom ne mislim na akutnu dužničku krizu, već krizu ekonomskog i socijalnog sistema koja dugo traje", kazao je on.

Klaus smatra da u ekonomskom pogledu vidi više negativnih strana nego prednosti, te istakao da "nepotrebna jednoličnost" i princip "jedan broj odgovara svima" prijete blagostanju, a denacionalizacija Evrope ugrožava slobodu

Klaus smatra da u ekonomskom pogledu vidi više negativnih strana nego prednosti, te istakao da "nepotrebna jednoličnost" i princip "jedan broj odgovara svima" prijete blagostanju, a denacionalizacija Evrope ugrožava slobodu.

Klaus je rekao da je protiv eurozone sa 17 zemalja, jer je heterogenost zemalja nemoguća. Upitan kuda treba da ide Evropa, on je ocijenio da su kozmetičke mjere nedovoljne, i da je Evropi potreban preokret, preokret sistema.

Austrijska policija je, na marginama posjete Klausa, privela dvije osobe.

Jedan od dvoje privedenih, Čeh Pavel V. je krajem septembra u češkom gradu Hrastava pejntbol-pištoljem napao šefa češke države i pritom ga povrijedio.

Dva muškarca su dijelila letke, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Karl Grundbek.

Bonus video: