Pariz za slanje oružja opoziciji u Siriji

Francuska će svojim evropskim partnerima predložiti ukidanje embarga na "odbrambeno oružje" kako bi pomogla opoziciji u Siriji, izjavio je danas šef francuske diplomatije Loran Fabijus
0 komentar(a)
Loran Fabijus, Foto: Rojter
Loran Fabijus, Foto: Rojter
Ažurirano: 15.11.2012. 09:54h

"Trenutno je na snazi embargo, dakle iz Evrope se ne dostavlja nikakvo oružje. Moguće je postaviti pitanje o odbrambenom oružju i ono će svakako biti postavljeno", kazao je Fabijus radiju RTL.

"To je nešto što se može uraditi samo u koordinaciji sa Evropljanima. To pitanje će se razmatrati pošto je to (sirijska opoziciona) koalicija zatražila od nas", dodao je francuski ministar.

"Pozicija Francuske je da ne treba militarizovati sukob, ali je očigledno neprihvatljivo da postoje oslobođene zone koje bombarduju avioni (sirijskog predsjednika) Bašara (el-Asada). Pitanje odbrambenog oružja biće postavljeno", rekao je Fabijus, ne preciziravši kada će se o tome razgovarati.

Fabijus će danas ugostiti svoje kolege iz Njemačke, Poljske, Španije i Italije, kao i ministre odbrane tih zemalja.

Sastanak ministara spoljnjih poslova EU planiran je za početak iduće sedmice.

"Treba pronaći pravednu ravnotežu i to nije lako: s jedne strane ne ići ka militarizaciji, a s druge spriječiti uništenje tih slobodnih zona. U kontaktu smo sa specijalnim izaslanikom UN Lahdarom Brahimijem i sa Rusima, pošto želimo da pronađemo rješenje", kazao je šef francuske diplomatije.

Rusija, glavni saveznik sirijskog režima, nije obuhvaćena embargom koji je uvela EU i jedan je od glavnih snabdjevača oružjem režima u Damasku. Fabijus je najavio i da će francuski predsjednik Fransoa Oland u subotu u Parizu primiti lidere nove Koalicije sirijske opozicije.

Za 20 mjeseci 39.000 mrtvih u Siriji

U Siriji je za 20 mjeseci poginulo više od 39.000 ljudi, većinom civila, saopštila je danas nevladina organizacija Opservatorija za ljudska prava (OSDH).

Najmanje 27.410 civila poginulo je od 15. marta 2011, kada je izbila pobuna protiv sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, navodi ODSH, koja civilima smatra i one koji su se uključili u oružanu borbu protiv režima.

Broj ubijenih vojnika dostigao je 9.800, a vojnika dezertera 1.359, precizira organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja se oslanja na široku mrežu aktivista, pravnika i ljekara u Siriji.

"Treba dodati još 743 ubijene osobe čiji identitet nije mogao da bude utvrđen", kazao je predsjednik OSDH Rami Abdel Rahman i dodao da ukupan broj poginulih za 20 mjeseci u Siriji iznosi 39.312. Bilans međutim ne obuhvata mnoge neidentifikovane žrtve sukoba, niti hiljade ljudi nestalih u pritvoru, kao ni poginule iz redova prorežimske naoružanih grupa.

Bonus video: