Rasmusen poziva članice NATO da ne smanjuju vojne budžete

Generalni sekretar NATO je podsjetio da samo dvije evropske članice NATO drže vojne budžete na dogovorenih dva odsto BDP.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2012. 13:39h

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen pozvao je danas u Pragu na 58. godišnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine NATO da zemlje članice ne smanjuju vojne budžete uprkos ekonomskoj krizi.

"Rizici po bezbjednost neće čekati dok su zemlje usredsređene na rješavanje ekonomske krize. Upravo suprotno, čak mogu još i da se iskomplikuju. Parlamenti treba da zaustave sadašnje smanjenje izdataka i ponovo ih povećaju (kada prođe kriza)", rekao je Rasmusen posljednjeg dana zasijedanja.

Generalni sekretar NATO je podsjetio da samo dvije evropske članice NATO drže vojne budžete na dogovorenih dva odsto BDP.

Sloboda nije besplatna

"Sloboda nije besplatna. Bilo koja odluka koju preduzmemo da poboljšamo našu privredu, ne smije da dovede do drugih oblika krize - krize bezbjednosti. Moramo da imamo odgovarajuće snage i kapacitete da se odbranimo od svake prijetnje bezbjednosti naših nacija", rekao je Rasmusen. Put je, kako je kazao, dogovoren proljetos na samitu u Čikagu - koncept "Inteligentne odbrane" i formiranja zajedničkih snaga i zajedničkih kapaciteta što smanjuje troškove.

Rasmusen je kasnije na konferenciji za novinare, poslije sastanka s premijerom Češke Petrom Nečasom, pomenuo i probleme Sirije. Tamošnji rat je takođe bio na dnevnom redu vijećanja 350 poslanika iz zemalja članica NATO i partnerskih zemalja tokom vikenda, po komitetima.

"Intervencija u Siriji nije na dnevnom redu. Niko ne poziva na intervenciju NATO u Siriji - ni zemlje u regionu, ni (sirijska) opozicija. Iz toga zaključujemo da je put političko rješenje", rekao je Rasmusen.

Završnog dana 58. četvorodnevnog zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO govorili su i predsjednici ili premijeri zemalja-kandidata za prijem - predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, član predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović, predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili i premijer Makedonije Nikola Gruevski.

Zasijedanje Parlamentarne skupštine, savjetodavnog tijela NATO, održava se dva puta godišnje. Iako to tijelo nije dio struktura NATO, generalni sekretar tog vojnog saveza redovno prisustvuje zasjedanjima.

Bonus video: