Remont ili propast za BBC

BBC slavi 90 godina postojanja i širom svijeta je izuzetno poštovana medijska kuća
50 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2012. 21:06h

Britanski BBC bi mogao propasti ukoliko ne sprovede radikalne promjene, kazao je šef upravnog nakon što je generalni direktor te medijske kuće podnio ostavku preuzimajući odgovornost za emitovanje lažnih optužbi za seksualno zlostavljanje djece protiv jednog bivšeg političara.

Kris Paten, šef upravnbog odbora BBC-a, je kazao da je potrebno povratiti povjerenje ukoliko ova korporacija koja se finansira iz državnog budžeta namjerava da izdrži pritiske rivala, u prvom redu medijske imperije Ruperta Mardoka, koji će pokušati da iskoristi trenutni metež.

BBC-u je potreban „dubok, radikalan, strukturalni remont i to je ono što ćemo i uraditi“, kazao je Paten. „Osnova pozicije BBC-a u ovoj zemlji je povjerenje koje ljudi u nju imaju. Ako BBC to izgubi, onda je gotovo.“

Džordž Entvisl je podnio ostavku na mjesto generalnog direktora, poslije samo dva mjeseca na toj funkciji.

U vezi sa Entvislovim odlaskom Paten je izjavio: „On je glavni i odgovorni urednik velike medijske organizacije, i mislim da je osjetio da treba da preuzme odgovornost za odvratnu vrstu novinarstva koja je izobličila emisiju 'Njuznajta' od 2. novembra. Jedan dio ironije leži u tome da je on (Entvisl) jedno vrijeme bio briljantno uspješan urednik 'Njuznajta'“.

Svjedok koji je u emisiji ispričao da je bio žrtva seksualnog zlostavljanja u dječijem domu 1970-ih, kazao je u petak da je pogršno identifikovao političara Alistera Mekalpina kao napadača. „Njuznajt“ je priznao da, prije emitovanja priče, žrtvi nije pokazao Mekalpinovu fotografiju, niti je od samog Mekalpina tražio komentar na optužbe.

Već pod pritiskom zbog toga što se otkrilo da je dugogodišnji TV voditelj, pokojni Džimi Savil, bio pedofil, Entvisl je priznao da nije znao – niti ga je ko pitao – ko je navodnio zlostavljač, dok se Mekalpinovo ime nije pojavilo na društvenim mrežama.

BBC slavi 90 godina postojanja i širom svijeta je izuzetno poštovana medijska kuća. Međutim, sa 22.000 zaposlenih koji rade na osam nacionalnih TV kanala, 50 radio stanica, kao i na širokoj internet mreži, kritičari im spočitavaju da ih ograničava složena i suviše birokratska hijerarhijska struktura upravljanja, naveo je Rojters.

„Njega (Entvisla) su degradirale kukavice i neznalice“, naveo je u saopštenju jedan od najistaknutijih ličnosti BBC-a, voditelj „Njuznajta“ Džeremi Paksmen, prenoseći široko zastupljeno mišljenje da je Entvisl dobar čovjek koga su iznevjerili najbliži saradnici.

Paten, koji mora da pronađe novog generalnog direktora da sredi haos je potvrdio da se struktura menadžmenta ispostavila kao neadekvatna.

„Odluke o emisiji su prošle kroz svaki prokleti nivo BBC-jevog menadžmenta, birokratiju, pravne provjere – i opet je emitovan“, kazao je. „Kada sam došao u BBC, jednom sam se našalio, što u stvari i nije tako smiješno... da u BBC-u ima više rukovodilaca nego u kineskoj Komunističkoj partiji“.

Paten je odbacio mogućnost da sam podnese ostavku, ali se očekuje da će ostali koji su na visokim pozicijama u toj medijskoj kući biti na tapetu, dok pristalice britanskog javnog servisa strahuju da će biti smanjen nivo istraživačkog novinarstva. Prema Patenovim riječima, novi generalni direktor će biti izabran u sljedećih nekoliko sedmica.

Mardokovi mediji likuju

Finansiran od godišnje pretplate koju plaćaju svi građani, BBC je odavno na meti komercijalnih rivala koji tvrde da se javnom servisu nepravedno daje prednost.

Mardokov tabloid „San“ je povodom Entvislove ostavke na naslovnici objavio „Zbogom, gluperdo“, a Paten je kazao da će Njuz korporacija iskoristiti priliku da skrene pažnju sa sebe nakon skandala sa prisluškivanjem telefona.

On je istakao da bi „jedan ili dva lista, Mardokova lista“ voljeli da vide da je BBC izgubio svoj nacionalni status, „ali smatram da sjajna britanska publika ne bi voljela da se to desi“.

Galerija

Bonus video: