Odbačene optužbe

BBC uputio izvinjenje zbog objavljivanja afere

Britanac Stiv Mešam optužio je Alistera MakAlpajna da ga je seksualno zlostavljao u domu za nezbrinutu djecu u Velsu
0 komentar(a)
Alister MakAlpajn, Foto: Guardian.co.uk
Alister MakAlpajn, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 10.11.2012. 11:03h

Britanska mreža BBC uputila je izvinjenje zbog tvrdnji da se jedan bivši zvaničnik Konzervativne partije Velike Britanije sumnjiči za pedofiliju i obustavila istragu o toj aferi u okviru emisije Njuznajt (Newsnight).

Nakon emisije BBC-ja, na društvenim mrežama je kružila informacija da je zvaničnik, koga britanska televizija nije imenovala, bivši blagajnik Konzervativne partije Alister MakAlpajn.

MakAlpajn je odbacio kao "potpuno netačne" optužbe da je umiješan u skandal seksualnog zlostavljanja djece 1970-ih.

Britanac Stiv Mešam optužio je prošle sedmice bivšeg političara iz vremena premijerke Margaret Tačer (1979-1990) da ga je seksualno zlostavljao u domu za nezbrinutu djecu u Velsu.

Messam je međutim, rekao da MekAlpajn nije odgovoran za taj zločin i da ga je pogrešno identifikovao.

MakAlpajn je osudio iznošenje ovakvih optužbi i rekao da nikada nije ni posjetio dom za djecu, a njegovi advokati su najavili da će tužiti medije koji su objavili ove informacije.

Generalni direktor BBC-ja Džordž naložio je emisiji Njuznajt da uputi izvinjenje i da odmah obustavi sve istrage u vezi sa ovim slučajem.

BBC je suspendovao i saradnju Njuznajta sa Biroom za istraživačko novinarstvo, sa kojim su novinari ove emisije radili na slučaju zlostavljanja maloljetnika u domu u Brin Estinu.

Afera je isplivala u trenutku kada je BBC na meti kritika zbog objavljivanja skandala u vezi sa bivšom tv zvijezdom Džimijem Sevilom, koji je navodno umiješan u seksualno zlostavljanje 300 djece tokom svoje 40-godišnje karijere.

BBC sprovodi i internu istragu u vezi sa slučajem Džimija Sevila, koji je preminuo 2011. godine.

Preporučujemo za Vas