Putin smijenio vojni vrh zbog korupcionaške afere

Ruske vlasti istražuju sumnjivu prodaju imovine ministarstva odbrane po cijenama znatno nižim od tržišnih. Vjeruje se da je budžet oštećen za oko 100 miliona dolara
100 pregleda 0 komentar(a)
Gen Valery Gerasimov, Defense Minister Sergei Shoigu, and President Vladimir Putin, Foto: AP
Gen Valery Gerasimov, Defense Minister Sergei Shoigu, and President Vladimir Putin, Foto: AP
Ažurirano: 09.11.2012. 16:00h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin smijenio je danas načelnika Generalštaba generala Nikolaja Makarova samo tri dana pošto je sa funkcije ministra odbrane uklonio Anatolija Serđukova zbog korupcionaškog skandala koji potresa nedjeljama unazad rusku javnost i vojsku.

Putin je na mjesto novog ministra odbrane postavio gubernatora Moskovske oblasti Sergeja Šojgua, dok je novi načelnik Generalštaba postao general Valerij Gerasimov.

Ruske vlasti istražuju sumnjivu prodaju imovine ministarstva odbrane po cijenama znatno nižim od tržišnih i vjeruje se da su zakulisane aktivnosti stajale ruski budžet oko 100 miliona dolara.

Nova smjena u vrhu ruske vojske bacila je novo svijetlo na ovaj slučaj, a Putin je novom komandnom sastavu poručio da ostvari bolji kontakt sa ruskom vojnom industrijom.

Prema mišljenju vojnih analitičara, Putin je krenuo sa čistkom zbog jakog vojno-industrijskog lobija koji želi da proda svoje oružje, za koje je bivši ministar Serđukov govorio da je zastarjelo i mjesecima ga nije kupovao.

Iako je smjenu Serđukova Putin obrazložio nastavkom temeljne istrage u vezi sa pronevjerom državne imovine u firmi "Oboronservis", koja je pod kontrolom ruskog ministarstva odbrane, vojni eksperti vjeruju da je šef generalštaba smijenjen zbog intenzivne zakulisne borbe oko načina na koji će se potrošiti 635 milijardi dolara koliko Kremlj planira da potroši na kupovinu novog oružja do 2020. godine.

Serđukov je od ruske vojne industrije tražio veći kvalitet i niže cijene, često mjesecima odbijajući da potpiše nove ugovore, i kritikovao je proizvođače oružja da nastavljaju da proizvode modele iz sovjetske ere, umjesto da unaprjeđuju novo oružje, što je razljutilo vodeće ljude u toj industriji koji imaju jake veze sa Kremljom, piše AP.

"Imali smo problem sa ministarstvom odbrane koje je mijenjalo svoje zahtjeve prema industriji", rekao je danas Putin.

"Naravno, treba da nastojimo da prestanemo da proizvodimo zastarjele stvari, ali nam je takođe potrebna i stabilnost. Veoma se nadam da ćete biti u stanju da razvijete stabilno i čvrsto partnerstvo sa našim vodećim proizvođačima iz vojne industrije", rekao je Putin.

Novi načelnik Generalštaba general-pukovnik Valerij Gerasimov je bio komandant u vrijeme drugog rata u Čečeniji.

Na današnjem sastanku u Kremlju, kojem je prisustvovao i Šojgu, Putin mu je rekao da je iskusan i da vjeruje "da je ministar (odbrane) odabrao prave kandidate".

"Nadam se da ćete raditi maksimalno koristeći svoje sposobnosti", dodao je Putin.

Šojgu je opisao Gerasimova, koji je u periodu od 2010. do 2012. godine bio prvi zamjenik načelnika generalšstaba, kao "vojnika od glave do pete".

Ruski analitičari kažu da je smjena načelnika Generalštaba bila sasvim očekivana nakon dramatičnog odlaska Serđukova ranije ove sedmice.

"Ta smjena je u skladu sa klasičnom tradicijom - novi gazda bira ljude koji će prema njemu imati osjećaj odgovornosti", rekao je vojni analitičar Aleksander Golts.

Kako je danas saopšteno iz kabineta predsjednika Rusije, bivši šef generalštaba Nikolaj Makarov je smijenjen i sa mjesta prvog zamjenika ministra odbrane, a smijenjen je i Aleksandar Sukorukov sa mjesta zamjenika ministra odbrane.

Putin je, istovremeno, potpisao ukaz o imenovanju generala Valerija Gerasimova za novog načelnika Generalštaba, koji je do sada bio komandant trupa u centralnoj vojnoj oblasti.

Kako prenosi Itar-Tas, predsjednik Putin je, takođe, imenovao Arkadija Bakina za prvog zamjenika ministra odbrane, koji je do sada bio komandant snaga u zapadnoj vojnoj oblasti.

Za zamjenika ministra odbrane Putin je imenovao generala Olega Ostapenka, koji je do sada bio komandant odbrambene avijacije.