Norveška postala "obećana zemlja" za Šveđane

Zvaničnici opštine u jednom manjem gradu u Švedskoj uz pomoć švedske vlade pronašli način kako da smanje stopu nezaposlenosti među mladima
0 komentar(a)
Oslo, Foto: Wikipedia.org
Oslo, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 03.11.2012. 12:30h

Švedski grad Soderhamn plaća ljudima da traže posao u Norveškoj da bi se smanjila sve veća nezaposlenost mladih.

Lokalne vlasti su napravile plan, zajedno s Državnom kancelarijom za nezaposlenost u Švedskoj. Svi stanovnici ovog grada između 18 i 28 se mogu prijaviti za "put radi posla" u Oslo i pokušati da se zaposle, piše britanski list "Telegraph".

Onima koji se prijave grad plaća kartu do glavnog grada Norveške i jednomjesečni smještaj u prenoćištu za mlade. Opštinsko vijeće u Soderhamnu plaća račun do 30 eura za jednu noć smještaja u hostelu. Paket takođe uključuje upućivanje na lice mjesta - gdje i kako pronaći posao u Norveškoj.

"Imali smo stopu nezaposlenosti od preko 25% i morali smo naći nekakvo rješenje", kaže Magus Nilsen, čovjek koji rukovodi ovim projektom novinaru Telegrafa.

"Odlazak u Norvešku radi traženja posla je uvijek bio popularan među mladim ljudima, ali ponekad, uprkos tome što žele da odu u Norvešku, ne znaju kako da tamo nađu posao ili smještaj. Zbog toga smo mi odlučili da im pomognemo u oba slučaja."

Oko 100 ljudi je već odlučilo da napusti Soderhamn, grad od 12,000 stanovnika, 250 kilometara sjeverno od Štokholma, da bi isprobali sreću u Oslu. I neki su uspjeli.

Nakon dvije godine primanja pomoći u svom rodnom gradu, Andreas Larson je odlučio da krene na "put radi posla" u Norvešku i sada radi kao vozač kamiona u Oslu.

"Došao sam ovdje u četvrtak i u ponedeljak ujutro sam već imao posao. Bilo je tako brzo," rekao je ovaj mladić jednom švedskom radiju. "Činilo se skoro nemoguće, kao da ste došli u obećanu zemlju."

Bonus video: