100 osumnjičenih

Rumunija: Istraga o bankarskoj prevari od 22 miliona eura

Među osumnjičenima je i generalni direktor Fonda za garantovanje kredita za mala i srednja preduzeća i tri zaposlena u Ministarstvu ekonomije
0 komentar(a)
Rumunija, EU, Foto: Wn.com
Rumunija, EU, Foto: Wn.com
Ažurirano: 01.11.2012. 14:58h

U Rumuniji je danas počela istraga osumnjičenih u bankarskoj prevari od 22 miliona eura, a na njenoj meti su i zaposleni u bankarskom sistemu, kao i osobe sa visokim položajem u Ministarstvu ekonomije.

Direkcija za istragu organizovanog kriminala i terorizma (DIICOT) vodi istragu protiv stotinjak osumnjičenih za bankarsku prevaru i pranje novca u periodu od 2010. do 2012. godine.

Ministar ekonomije Danijel Kicoju je trenutno suspendovao sve osumnjičene i smijenjiće ih samo ako se dokaže njihova krivica, jer tako propisuje rumunski zakon

Koristeći lažna dokumenta, oni su uspjeli da dobiju 40 kredita iz 16 banaka iz Rumunije, i na toj osnovi od Ministarstva ekonomije dobili su novac za razne projekte u korist firmi učesnika u prevari, a stigli su i do evropskih fondova.

Među osumnjičenima je i generalni direktor Fonda za garantovanje kredita za mala i srednja preduzeća Aurel Šaramet i tri zaposlena u Ministarstvu ekonomije, koji te funkcije obavljaju tek nekoliko godina.

Ministar ekonomije Danijel Kicoju je trenutno suspendovao sve osumnjičene i smijenjiće ih samo ako se dokaže njihova krivica, jer tako propisuje rumunski zakon.

Preporučujemo za Vas