EU će izgubiti Tursku ako je ne primi do 2023.

Turska će 2023. godine proslaviti 100. godišnjicu od proglašenja republike, nastale na ruševinama Osmanlijskog carstva
16 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2012. 08:42h

Evropska unija će izgubiti Tursku ako joj ne bude dala članstvo do 2023. godine, izjavio je turski premijer Redžep Tajip Erdogan.

"Vjerovatno nas neće držati na čekanju toliko dugo. Ali ako nas budu držali toliko dugo, EU će biti na gubitku, a u najmanju ruku izgubiće Tursku", rekao je Erdogan tokom panel diskusije u Berlinu, upitan da li će Turska biti članica EU 2023. godine, javio je Rojters.

Većinski muslimanska, ali sekularna zemlja od oko 74 miliona ljudi ojačala bi EU, kazao je Erdogan, ističući da oko šest miliona Turaka već živi u evropskom bloku, od kojih tri miliona u Nemačkoj.

Turska će 2023. godine proslaviti 100. godišnjicu od proglašenja republike, nastale na ruševinama Osmanlijskog carstva.

Ovo je prvi put da je Erdogan nagovijestio koliko dugo će Turska ostati na evropskom putu, u trenutku sve većeg udaljavanja ove zemlje od evropskog bloka koji ju je, kako smatra, zanemario.

Turska je počela pregovore o pristupanju sa EU 2005. godine, do sada je ispunila samo jedno od 35 neophodnih poglavlja, a Evropska komisija je saopštila da ova zemlja još nije ispunila potrebne standarde u pogledu ljudskih prava i slobode izražavanja.

Napredovanje Turske ka članstvu praktično je obustavljeno već nekoliko godina zbog protivljenja pojedinih članica i neuspjeha u rješavanju spora oko Kipra, čiji su sjeverni dio zauzele turske trupe 1974. godine.

Galerija

Bonus video: