Tragovi eksploziva na ostacima aviona u kojem je poginuo Kačinjski

Poljski predsjednik je poginuo u aprilu, 2010. Tada je stradalo još 96 osoba
2 komentar(a)
Kačinjski, Foto: Beta/AP
Kačinjski, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.10.2012. 17:09h

Poljski istražioci su pronašli tragove eksploziva u ostacima vladiog aviona koji se srušio u Rusiji prije dvije godine, kada je poginuo poljski predsjednik Leh Kačinjski i još 96 osoba, objavio je u utorak poljski dnevnik Rzeczpospolita.

Ne navodeći izvore, list piše da su tužioci i stručnjaci za eksplozive pronašli tragove TNT-a i nitroglicerina na krilima aviona i u kabini, uključujući 30 sjedišta.

Tragovi eksploziva pronađeni su i na području gdje se Tu-154 srušio približavajući se maloj vazdušnoj luci u blizini Smolenska 10. aprila 2010.

Ruski istražioci su za nesreću okrivili poljsku posadu jer je pokušala da sleti u gustoj magli, dok su Poljaci tvrdili da kontrolori leta nisu smjeli da dozvole pilotima da pokušaju da slete.

U zvaničnim izvještajima, istražioci su istakli da nisu pronašli dokaze o upletenosti treće strane u nesreću.

Nisu međutim isključili mogućnost da tragovi eksploziva potiču od neaktiviranih bombi iz Drugog svjetskog rata koje su ostale na području na kojem se srušio avion, piše list.

Tužilaštvo demantuje

Poljsko tužilaštvo demantovalo je danas senzacionalnu vijest dnevnika "Žečpospolita", da su poljski pirotehničari u olupini aviona pokojnog predsjednika Leha Kačinjskog u Smolensku u Rusiji otkrili tragove eksploziva.

"Nije istina da su u uzorcima iz unutrašnjosti aviona ni iz dijela kod krila nađeni tragovi trotila ili nitroglicerina. Takvih rezultata nije bilo ni tokom pretrage mjesta nesreće", kazao je šef Okruzznog vojnog tužilasstva Ireneuš Šelong.

Nezadovoljno istragom ruske strane koja takođe nije utvrdila nikakve eksplozivne materije i tako isključila tezu da je uzrok avionskoj nesreći kraj Smolenska teroristički napad, poljsko tužilaštvo je sa pirotehničarima ponovo pretražilo mjesto nesreće i olupinu.

Bonus video: