BBC seks skandal: Policija će hapsiti i TV zvijezde

Pedofilski skandal na BBC-u otkriva sve više i više umiješanih. Decenijama zlostavljane djevojčice i mlade žene, umiješani i političari
103 pregleda 5 komentar(a)
DJ Džimi Savil, Foto: Bbc.co.uk
DJ Džimi Savil, Foto: Bbc.co.uk
Ažurirano: 26.10.2012. 17:10h

Pedofilski skandal na BBC-u dobio je još jedan šokantni nastavak. Naime, kako javljaju britanski mediji, Skotland Jard je najavio privođenje još desetak slavnih imena producentske kuće BBC, koje se sumnjiči za seksualno zlostavljanje maloljetnica. Kako piše list "Mirror", policija bi u sljedećih nekoliko dana trebala da privede 12 osoba, među kojima se nalaze i neke velike TV zvijezde.

Sumnja se kako je poznati DJ Džimi Savil (Jimmy Savile), zajedno sa svojim pomoćnicima, silovao i zlostavljao više od 300 maloljetnih djevojčica. Njih 120 već je svoja svjedočenja iznijelo policiji od čega je njih 114 priznalo da se zlostavljanje zaista dogodilo. Ono što dodatno zabrinjava je činjenica da je njih desetak potvrdilo da su u zlostavljanju učestvovale i neke poznate britanske televizijske zvijezde.

Razočarani fanovi nisu propustili priliku da se osvete i oskrnave Savilov spomenik

Policija poručuje da im ovaj put niko neće pobjeći, a u javnost je procurila informacija da je policija ranije imala informacije o mogućim slučajevima zlostavljanja, ali ih je ignorisala. Jedna žena policiji je prijavila zlostavljanje tokom 80.-ih godina, dok je druga zločin prijavila 2003. godine. Prema izjavama izvora bliskog istrazi, jedno od zlostavljanja dogodio se u Savilovom karavanu odmah ispred BBC-jevog TV centra, a izvor je potvrdio i da se jedan od policajaca, nakon primljenih prijava, susreo sa Savilom i upozorio ga da prestane sa napastvovanjima. Uprkos tome, Savil nikada nije ni priveden.

Podsjetimo, istraga se juče proširila i na tri ljekara za koje se sumnja da su takođe zlostavljali maloljetne djevojčice, u istim bolnicama i u isto vrijeme kao i Savil. Policiji su se tokom posljednje dvije nedjelje javile žrtve koje tvrde da su tri ljekara bila u središtu mreže zlostavljača povezanih sa Savilom, javlja Gardian.

Mreža pedofila sezala i do ministarstava?!

Tom Votson (Watson), poslanik laburista, u parlamentu je izjavio da je u Britaniji godinama neometano djelovala moćna mreža pedofila, čiji su članovi bili i neki uticajni političari!

On se prisjetio slučaja Pitera Rajtona (Petera Rightona), koji je 1992. godine optužen zbog dječje pornografije. Upravo u tom slučaju, tvrdi Votson, postoje dokazi o pedofilskoj mreži koja je sezala sve do "Downing Streeta"! Britanski mediji nagađaju da je Votson indirektno optužio ili bivšeg premijera Edvarda Hita ili šefa kabineta Margaret Tačer Pitera Morisona.

Decenije silovanja djevojčica i mladih žena

Prvi napad dogodio se još 1959. godine, a postoje dokazi o decenijama zlostavljanja, većinom u 1970-im i 1980-im.

Savil je preminuo u oktobru 2011. u 84. godini pa posljednjih dana postaje sve jasnije da je bio serijski seksualni zlostavljač djevojčica i mladih žena. Prve optužbe pojavile su se u decembru prošle godine, a prije nekoliko sedmica BBC je negirao da je učestvovao u zataškavanju zlostavljanja.

Generalni direktor jedne od najpoznatijih medijskih kuća Džordž Entvistl se tada izvinio zlostavljanim ženama i rekao da će BBC sprovesti unutrašnju istragu o ovim nemilim događajima. Britanski premijer Dejvid Kameron ranije je nagovijestio da bi se nekadašnjoj TV zvijezdi najpoznatijoj po televizijskim emisijama "Jim'll Fix It" i "Top of the Pops" mogla oduzeti titula viteza.

Urednik političke emisije "Newsnight" Piter Ripon podnio je ostavku na svoje radno mjesto nakon što se saznalo da je redakcija njegove emisije bila svjesna optužbi da je Savil zlostavljao tinejdžerkee, ali i zbog toga što je raspolagao i sakrivao informacije koje prije toga nisu bile poznate policiji.

Ripon je u decembru prošle godine istraživao Savilove aktivnosti i na blogu početkom oktobra ove godine napisao izvještaj u kojem opravdava zašto je prekinuta ta novinarska istraga.

BBC je danas objavio da u tom blogu ima djelova koji su "netačni i nepotpuni". Jedna od njih je rečenica da BBC-jevi istražitelji nisu pronašli nikakve dokaze protiv BBC-ja. Kasnije se ispostavilo da su ipak pronašli dokaze nepropisnog postupanja u BBC-ju, ali medijska kuća i dalje tvrdi da "nema dokaza da je njihovo osoblje znalo za Savilove aktivnosti". Takođe, Ripon je napisao da su sve žene s kojima su istražitelji razgovarali ranije kontaktirale policiju.

Bonus video: