Rusija uvodi vize za pilote iz EU

Tokom pregovora o uprošćavanju viznog režima između Rusije i EU, ruska strana je predložila da se bezvizni režim odnosi i na službene pasoše
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2012. 12:19h

Posade redovnih avio-linija iz zemalja EU od 1. novembra moraće da imaju vize za Rusiju, kaže predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

On je naveo da se zbog nepostojanja usaglašenog stava članica EU o pitanju službenih pasoša oteže rad na nacrtu modernizovanog sporazuma o vizama između Rusije i EU.

Tokom pregovora o uprošćavanju viznog režima između Rusije i EU, ruska strana je predložila da se bezvizni režim odnosi i na službene pasoše, ali je na posljednjoj rundi pregovora o tom pitanju to ograničeno na vlasnike službenih pasoša sa elektronskim nosiocima informacije.

Prema riječima Lukaševiča, na molbu MSP i Ministarstva za saobraćaj Rusije pogranična služba Federalne službe bezbjednosti donijela je odluku da do 31. oktobra ne poziva na prekršajnu odgovornost članove posada redovnih avio-linija u slučaju da nemaju vizu za Rusiju.

Poslije tog datuma produženje moratorijuma nije predviđeno, naveo je diplomata i dodao da će članove posada viza biti obavezna, bez obzira na to da li na teritoriji Rusije napuštaju letjelicu ili ne.

Bonus video: