kazna

Evropska komisija suspendovala fondove za Rumuniju

Velike greške, kako ocjenjuje Evropska komisija, počinjene su 2010. i 2011. godine i nakon više upozorenja iz Brisela, rumuske vlasti ništa nisu učinile
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2012. 15:01h

Evropska komisija (EK) je trenutno suspendovala najveći dio od tri programa za sufinansiranje iz fondova EU i traži od rumuskih vlasti da što prije riješe slučajeve lošeg upravljanja i kontrole tih programa, navodi se u pismu koje je danas uputila EK rumunskoj vladi.

Suspendovani su programi za transport, regionalni razvoj i rast ekonomske konkurentnosti.

Velike greške, kako ocjenjuje EK, počinjene su 2010. i 2011. godine i nakon više upozorenja iz Brisela, rumuske vlasti ništa nisu učinile.

U pismu Evropske komisije se navodi da postoje problemi u vezi s javnim nabavkama, načinom finansiranja i sukobima interesa, koji su konstatovani putem analiza i međunarodne revizije.

Premijer Ponta rekao je da njegova vlada, iako nije odgovorna za greške iz 2010. i 2011, radi na tome da se pronađe najbolje rješenje kako bi Rumunija što skorije dobila evropske fondove za sufinansiranje

Evropska komisija želi da što skorije obnovi plaćanja, jer su "Rumuniji potrebni ti fondovi i predstavljaju glavno sredstvo za investicije, bitnan faktor razvoja", navodi se u pismu.

Premijer Viktor Ponta rekao je danas da njegova vlada, iako nije odgovorna za greške iz 2010. i 2011. godine, radi na tome da se pronađe najbolje rješenje kako bi Rumunija što skorije dobila te evropske fondove za sufinansiranje.

Rumunija sad ima rok od dva mjeseca da riješi sve greške kako bi ponovo pokrenula suspendovane programe.

Galerija

Preporučujemo za Vas