Entvistl: Ne mogu odbaciti mogućnost lanca pedofilije u BBC-u

On je dodao da ne može odbaciti navode da je pedofilski lanac postojao u BBC, koji se finansira iz državnih sredstava, tokom vrhunca Savilove slave 70-ih i 80-ih
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2012. 20:03h

Direktor BBC odbacio je juče optužbe o zataškavanju seksualnog skandala u koji je bila uključena bivša televizijska zvijezda, ali je prihvatio da je medijska kuća pretrpjela veliku štetu u najnovijoj krizi koja je uzdrmala povjerenje javnosti u ovu državnu instituciju, prenio je Rojters.

Džordž Entvistl, koji je preuzeo nadležnost za 90 godina staru medijsku organizaciju u avgustu, kazao je neprijateljski raspoloženim poslanicima da su propusti u BBC omogućili Džimiju Savilu, nekada vodećem britanskom TV voditelju, da godinama napastvuje djevojčice.

On je dodao da ne može odbaciti navode da je pedofilski lanac postojao u BBC, koji se finansira iz državnih sredstava, tokom vrhunca Savilove slave 70-ih i 80-ih.

Međutim, Entvistl je odbacio tvrdnje da su šefovi u BBC pokušali da sakriju optužbe protiv Savila, koji je preminuo prošle godine, ili da su obustavili istragu koju je sprovodila ekipa njihovog informativnog programa.

„Ovo je prilično ozbiljna stvar i niko se ne može na to osvrnuti bez užasavanja“, kazao je Entvistl pred parlamentarnom Komisijom za kulturu u medije. „Nije sporno da su kultura i praksa u BBC na neki način omogućili Džimiju Savilu da radi ono što je radio, što otvara pitanja o našem ugledu i o povjerenju u nas“.

Policija istražuje tvrdnje da je ekcentrični Savil, koji je vodio dječje emisije u udarnim terminima na BBC, zlostavljao žene uključujući i djevojčice od svega 12 godina, tokom šest decenija i da su se neki od napada dogodili u prostorijama BBC.

Rojters podsjeća da su detektivi u petak saopštili da će biti sprovedena krivična istraga rekavši da je više od 200 potencijalnih žrtava istupilo.

Premijer Dejvid Kameron je kazao u ponedjeljak da izgleda da BBC stalno mijenja razloge zašto je odustao od te priče i da treba da odgovori na ozbiljna pitanja

Prašina koja se podigla oko Savila je najveća kontroverza koja je pogodila BBC od kako je generalni direktor i predsjedavajući ove kuće podnio ostavku 2004. nakon istrage koja je pokazala da je pogrešno objavljeno da je bivši premijer Toni Bler „preuveličavao“ obavještajne izvještaje da bi opravdao invaziju na Irak 2003. BBC, koji ima specijalno mjesto za Britance i koji se finansira kroz porez gledaocima, pod sve većim je pritiskom od kako je konkurentski kanal ITV objavio navodne Savilove zločine prije tri nedjelje.

Aspekat koji je nanio najviše štete Entvistlu i visokim zvaničnicima je optužba da je slična istraga ekipe programa BBC „Njuznajt” obustavljena nekoliko mjeseci nakon Savilove smrti u oktobru 2011, jer su u okviru božićnog programa planirane emisije u kojima je slavljen njegov život i dobrotvorni rad.

Premijer Dejvid Kameron je kazao u ponedjeljak da izgleda da BBC stalno mijenja razloge zašto je odustao od te priče i da treba da odgovori na ozbiljna pitanja.

Galerija

Bonus video: