Francuska opozicija traži uvođenje poreza na energetska pića

Francuska vlada takođe planira da 2013. podigne akcizu na pivo za pet centi na pola litra, kako bi napunila budžet sa dodatnih 480 miliona eura
0 komentar(a)
Energetska pića, Foto: Pakalertpress.com
Energetska pića, Foto: Pakalertpress.com
Ažurirano: 23.10.2012. 18:01h

Poslanici socijalista u francuskoj skupštini zalažu se za uvođenje poreza od dva eura po litru na energetska pića kao što je "red bul", u okviru rasprave o Zakonu u budžetu.

Francuska vlada takođe planira da 2013. podigne akcizu na pivo za pet centi na pola litra, kako bi napunila budžet sa dodatnih 480 miliona eura.

Rasprava o Zakonu u budžetu za 2013. trajaće u francuskoj skupštini do kraja godine jer poslanici moraju da se pozabave sa 620 amandmana - dva puta više nego lani.

Trenutno je na dnevnom redu zdravstvo, a rasprava uključuje uvođenje poreza na pivo, energetska pića, kao i predlog da zdravstveno osiguranje potpuno pokrije troškove kontraceptivnih sredstva za djevojke od 15 do 18 godina.

Francuska ministarka za zdravlje Marisol Turen snažno se zalaže da takav predlog, koji je velika novina jer maloljetnice dosad nijesu imale pravo da traže od zdravstvenog osiguranja da pokrije troškove kontracepcije.

Bonus video: