I Kameron traži odgovore od BBC-ja zbog Džimija Savila

“Ovo su ozbiljna pitanja. Na njih treba odgovoriti”, kazao je Kameron povodom optužbi o zataškavanju
51 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2012. 19:52h

Pritisak na BBC da se pozabavi tvrdnjama da su šefovi te medijske kuće zataškali optužbe o seksualnom zlostavljanju protiv jedne od bivših televizijskih zvijezda kulminirao je juče nakon što je britanski premijer Dejvid Kameron kazao da ova medijska kuća treba da odgovori na ozbiljna pitanja, prenio je Rojters.

Intervencija premijera dogodila se u trenutku kada se urednik međunarodno poznatog programa “Njuznajt” povukao pošto je priznao da je dao “netačan” izvještaj o tome zašto je BBC obustavio svoju istragu o navodnom zlostavljanju maloljetnih djevojčica od strane pokojnog Džimija Savila.

“Ovo su ozbiljna pitanja. Na njih treba odgovoriti”, kazao je Kameron povodom optužbi o zataškavanju.

Rojters podsjeća da je skandal zahvatio BBC u trenutku kada je pod pritiskom kritičara – koji uključuju većinu konzervativnih medija – koji se bune da li ova medijska kuća i dalje treba da se finansira preko godišnje pretplate koju plaća javnost.

Mada Savil, koji je preminuo prošle godine, nije bio poznat izvan Britanije ovaj ekcentrični bivši di džej bio je jedna od najpoznatijih televizijskih ličnosti na britanskoj televiziji 70-ih i 80-ih, i vodio je dječije i pop emisije u udarnim teminima.

Međutim Savil, kojeg je odlikovala kraljica Elizabeta za dobrotvorni rad, sada je optužen da je silovao i zlostavljao djevojčice od kojih su neke imale tek 12 godina, i to u prostorijama BBC-a kada je bio na vrhuncu slave.

Kritičari tvrde da je BBC zataškao njegove zločine za koje policija tvrdi da su se događali tokom šest decenija i da su bili „nezamislivih razmjera“. „Događaji danas su zabrinjavajući jer je BBC promijenio priču zašto je odustao od programa Njuznajt o Džimiju Savilu“, kazao je Kameron.

Tvrdnje o Savilu su prvi put emitovane na konkurentskoj televiziji ITV krajem septembra ali se BBC suočio sa poniženjem kada je kasnije objavljeno da je u njihovom programu „Njuznajt“ prošle godine sprovedena istraga o Savilu ali da otrkića nikada nijesu emitovana.

Urednik programa Njuznajt Piter Rajpon, koji se povukao juče, napisao je u svom blogu da je odluka da se od programa odustane donijeta iz uredničkih razloga i da se istraga fokusirala samo na moguće propuste policije i tužilaštva.

Međutim te razloge su javno demantovali novinari koji su radili na programu, a BBC je saopštio da njegovo objašnjenje nije tačno. Ovo sve potvrđuje sumnje da su šefovi u BBC obustavili istragu ekipe Njuznajta jer je za Božić te godine planiran program o Savilovom životu kao TV ličnosti i dobrotvora.

Drugi dokumentarni program BBC-a „Panorama“ trebalo bi da pruži detalje o tome koliko informacija je ekipa Njuznajta prikupila o Savilu u vrijeme kada im je istraga prekinuta. Mejrion Džouns, producent Njuznajta, kazao je za Panoramu da je upozorio urednika da BBC rizikuje da bude optužen za zataškavanje ukoliko ne objave priču. „Nijesu tražili da nađemo još dokaza, da dovedemo više ljudi pred kamere ili bilo šta slično, rečeno nam je da prestanemo da radimo na toj priči“, kazao je on.

Galerija

Bonus video: