Članice Pussy Riota u "zatvorskom paklu"

Umjetnička grupa "Vojna" (rat), koja je bliska sa Pussy Riotom na Twitteru je napisala da je Mordovija "najgori zatvorski pakao koji postoji"
6 komentar(a)
Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina, Pussy Riot, Foto: AFP
Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina, Pussy Riot, Foto: AFP
Ažurirano: 22.10.2012. 12:16h

Dvije članice pank benda Pussy Riot premještene su u ruske zatvorske kolonije poznate po surovim uslovima pošto je sud ovog mjeseca potvrdio presude kojima su osuđene na po dvije godine zatvora, izjavila je u ponedjeljak njihov branilac, prenosi Tanjug.

"Nađa Tolokonjikova je poslata u Mordoviju, a Marija Aljohina u Perm", rekla je za AFP branilac Violeta Volkova.

U regijima Perm i Mordovija, u centralnoj Rusiji, nalazi se velika mreža zloglasnih zatvora iz sovjetske ere koji su poznati po teškim uslovima.

"One su tamo prebačene u subotu", kazala je Volkova i dodala da su članovi njihovih porodica saznali da su premještene tek kada su paketi za njih odbijeni u moskovskom zatvoru gdje su se privremeno nalazile.

Fanovi Pussy Riota su na Twitteru napisali da su dvije članice benda prebačene u zloglasne zatvore "specijalnim" konvojem, piše Al Džazira Balkan.

Umjetnička grupa "Vojna" (rat), koja je bliska sa Pussy Riotom na toj društvenoj mreži je napisala da je Mordovija "najgori zatvorski pakao koji postoji".

Tolokonjikova, Aljohina i treća članica benda Ekaterina Samutsevič u avgustu su osuđene na po dvije godine zatvora zbog toga što su u glavnoj moskovskoj katedrali izvele performans u kome su ismijavale predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Žalbeni sud je početkom mjeseca potvrdio presude za Tolokonjikovu i Aljohinu, ali je neočekivano naložio oslobađanje Samutsevič, pa mnogi posmatrači vjeruju da je razlog pokušaj da se unese razdor u bend.

Bonus video: