Berlin: Gradi se hram za tri religije

Planirane su tri različite prostorije za bogosluženja Jevreja, muslimana i hrišćana. Trebalo bi da budu povezane dvoranom
18 komentar(a)
Centar za molitvu i učenje, Foto: Afasiaarq.blogspot.com
Centar za molitvu i učenje, Foto: Afasiaarq.blogspot.com
Ažurirano: 20.10.2012. 09:27h

Na Petrijevom trgu u Berlinu planira se izgradnja centra sa hramovima tri religije. Za ovu ideju zalažu se udruženja Jevreja, muslimana i hrišćana. Nedostaju samo još finansijska sredstva, prenosi Dojče Vele.

Po putu od šest traka svakodnevno juri na hiljade automobila. Ipak, Petrijev trg u centru Berlina neka je vrsta ničije zemlje, između prošlosti i budućnosti. To bi se moglo promijeniti kada jednoga dana ovdje, pod jednim krovom, bude smješten Centar za molitvu i učenje sa crkvom, sinagogom i džamijom.

U tu svrhu su jevrejska opština u Berlinu, večernja škola iz Potsdama Abraham Gajger, Forum interkulturalni dijalog i evangelistička crkvena opština Sveti Petri - Sveta Marija osnovali udruženje pod nazivom „Centar za molitvu i učenje Trg Petri u Berlinu“. Bilo je to prije nepunih godinu dana. U međuvremenu je ovo udruženje usvojilo povelju i raspisalo konkurs za arhitektonski projekat.

U planu su tri molitvene prostorije

Novi centar biće izgrađen na temeljima nekadašnje crkve Sveti Petri. Planirane su tri različite prostorije za bogosluženja Jevreja, muslimana i hrišćana. Trebalo bi da budu povezane dvoranom u kojoj bi se održavale zajedničke proslave, a možda i zajednička bogosluženja.

Kako piše Dojče Vele, prvu nagradu žiri je dodijelio berlinskom birou Kin Malvezi. Nacrt njihovog plana orijentiše se prema građevini bivše crkve Sveti Petri. Fasadom od svijetlih cigala i tornjem visokim 44 metara, ova zgrada djeluje kao zamak . U unutrašnjosti dominiraju jednostavni geometrijski oblici. Dvospratna sala u obliku kupole služi za zajedničku prostoriju za predavanja.

Gregor Hoberg, sveštenik evangelističke crkvene opštine Sveti Petri - Sveta Marija i predsjednik ovog udruženja veoma je zadovoljan nacrtom. On, međutim, ističe da ovdje nije riječ o miješanju religija već da „žele da uče da se u dostojanstvu i poštovanju ophode jedni prema drugima“.

Bonus video: