Mosovski iguman blagosiljao nasilje

"Dajem blagoslov da primijenite fizičku silu", naveo je iguman Sergej Ribko u svom proglasu
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2012. 18:24h

Glavna uprava Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije za suzbijanje ekstremizma pokrenula je istragu u vezi s postupanjem poznatog igumana Sergeja Ribka, koji upravlja nad nekoliko crkvi u Moskvi.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je zabrinuto zbog izjava Ribka kojima poziva na "protivzakonito djelovanje", prenijela je Vjerska informativna agencija (VIA).

Ribko je prije nekoliko dana na ulazima u hramove kojima upravlja stavio uputstva vjernicima da, kad sumnjaju da neko ima namjeru da "oskrnavi svetinju" i "narušava poredak u hramu", glasno zovu u pomoć, obrate se obezbjeđenju i svim silama spriječe bogohulnike.

"Dajem blagoslov da primijenite fizičku silu", naveo je Ribko u uputstvu, smatrajući da ruski ustav garantuje pravo na samoodbranu.

"Ne treba se osloniti na pomoć države. Ne treba vjernik da se pridržava državnih zakona, ako oni protivrječe jevanđelju ili hrišćanskoj savjesti. Nužno je zaštititi sebe, u Bibliji piše da je i Hristos u svoje ruke uzeo bič da bi izgnao ljude iz hrama"

"Ne treba se osloniti na pomoć države. Ne treba vjernik da se pridržava državnih zakona, ako oni protivrječe jevanđelju ili hrišćanskoj savjesti.

Nužno je zaštititi sebe, u Bibliji piše da je i Hristos u svoje ruke uzeo bič da bi izgnao ljude iz hrama.

U ruskoj istoriji bilo je blagovjernih kneževa, vojnika, mučenika, koji su s oružjem u ruci branili otadžbinu i svetinje", smatra moskovski iguman.

Prema njemu, u praksi crkve i primjena sile ima blagoslov i "niko osim nas ne može zaštititi svetinje od nečastivaca i bezbožnika".

"Ako ih danas ne štitimo, sjutra će hramovi postati supermarketi", kaže Ribko, član patrijaršijskog tijela Međusaborski organ.

On je u izjavi za medije rekao da je "star", da će "uskoro umrijeti" i da ne misli da je ekstremista, nego samo želi da zaštiti svoje vjernike.

Bonus video: