Grčka je izgubljena, Njemačka klizi u recesiju

ezaposlenost raste 35. mjesec zaredom a 54 odsto Grka starosti do 15 do 24 godine je bez posla
57 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2012. 20:35h

Nekoliko vodećih njemačkih ekonomskih instituta upozorilo je juče da njemački rast usporava dok državu i dalje koči aktuelna kriza eurozone. A Grčka, ocijenili su, neće uspjeti da se oslobodi tereta duga i biće joj potrebno još jedno otpisivanje.

Kancelarka Angela Merkel se nadala da će joj posjeta Atini ove nedjelje pomoći da pokaže solidarnost Njemačke sa Atinom, koje se muči da izađe na kraj sa krizom. Međutim, ekonomski instituti su juče predstavili svoju jesenju ekonomsku prognozu i doveli su sumnju to da li će Grčka uspjeti da ostane u eurozoni.

„Vjerujemo da Grčka ne može biti spašena,“ rekao je Joakim Šajde iz Instituta za svjetsku ekonomiju iz Kila, jednog od nekoliko ekonomskih instituta koji za njemačku vladu dva puta godišnje ispituju stanje ekonomije države.

Oliver Holtemeler iz Instituta za ekonomska istraživanja iz Halea takođe je bio pesimista na jučerašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljena procjena. Kazao je da je malo vjerovatno da će se Grčka ikad osloboditi svog tereta duga i pozvao je na novo restukturiranje za tu državu, prenio je „Špigl“.

Za bilo kakvo novo restrukturiranje duga bilo bi obavezno učešće međunarodnih kreditora Grčke i ne bi pogodilo samo privatne investitore kao prošlogodišnje otpisivanje od sto milijardi eura. Juče je njemački ministar finansija Volfgang Šojble odbacio predlog Međunarodnog monetarnog fonda o otpisu duga, rekavši da to neće biti od pomoći. Ministri finansija eurozone se takođe protive toj ideji a Evropska centralna banka je saopštila da ne dolazi u obzir praštanje grčkog duga koji ona posjeduje.

Angela Merkel se protiv bilo kakvom dodatnom restrukturiranju, bar dok ne prođu izbori u Njemačkoj u septembru sljedeće godine.

„Špigl“ navodi da alternativa ima vrlo malo i da je to, u kombinaciji sa prijetnjom dodatnom turbulencijom u eurozoni, loša vijest i za njemačku i za evropske ekonomije.

U izvještaju se prognozira njemački ekonomski rast za 2012. od 0,8 odsto, malo niži od prethodnih predviđanja, te da će rast sljedeće godine vjerovatno biti slab. Umjesto prethodno prognoziranih dva odsto, u juče objavljenom izvještaju se predviđa da će rast njemačkog BDP-a iznositi samo jedan odsto 2013. A taj rast će dolaziti gotovo potpuno od izvoza, koji se još održava, navedeno je u izvještaju.

Međutim, kako je prenio „Špigl, to je najbolji scenario, zasnovan na pretpostavci da se dužnička kriza eurozone ne pogorša i da će se postepeno strabilizovati.

„Za to, međutim, nema nikakvih garancija,“ stoji u izvještaju.

„Dominira rizik od pada...i velika je opasnost da će Njemačka upasti u recesiju.“

Rojters je juče objavio da se stopa nezaposlenosti u Grčkoj više nego utrostručila od kada je počela, sada već petogodišnja recesija, i da iznosi više od 25 odsto.

Nezaposlenost raste 35. mjesec zaredom a 54 odsto Grka starosti do 15 do 24 godine je bez posla

Nezaposlenost raste 35. mjesec zaredom a 54 odsto Grka starosti do 15 do 24 godine je bez posla, što podstiče nasilne proteste protiv povećanja poreza, kresanja potrošnje i radnih mjesta u javnom sektoru, što su zahtjevi EU i MMF-a u zamjenu za kredite.

Koka Kola Helenik bježi u Švajcarsku

Najveća grčka kompanija po tržišnoj vrijednosti, Koka Kola Helenik (CCH), druga najveća punionica koka-kole u svijetu, najavila je juče da svoju upravu seli u Švajcarsku i ubuduće će trgovati na berzi u Londonu.

Neposredni materijalni uticaj na Grčku trebalo bi da bude ograničen jer će grčki pogoni kompanije nastaviti s radom, a CCH je objavio da pet odsto poslovanja te punionice pića u Grčkoj neće biti pogođeno, prenio je Rojters. Međutim, analitičari su ocijenili da je to loša vijest za ionako slabu grčku ekonomiju.

CCH, koji strahuje da će grčka kriza poremetiti njegov multinacionalni biznis, saopštio je da će dioničari, od koji su većina u inostranstvu, zamijeniti svoje akcije za one u Koka kola HBC AG, sa sjedištem u Švajcarskoj i praktično odbaciti grčku oznaku „helenik“. Akcije će prvo biti ponuđene na londonskoj berzi LSE. Američki proizvođač bezalkoholnih pića Coca-Cola Company ima 23 odsto udjela u CCH-u, koji puni koka-kolu i druge proizvode u 28 država, od Rusije do Nigerije.

Oko 95 ossto CCH-ovih dioničara i poslovnih aktivnosti nalaze se izvan Grčke. Tržišna vrijednost CCH-a, koji se odavno žali na visoke poreze u Grčkoj, iznosi oko šest milijardi eura, što je otprilike petina ukupne vrijednosti akcija na Atinskoj berzi.

Izvršni direktor Dimitris Lois saopštio je da odluka kompanije ima „jasnu poslovnu logiku“. Potez je uslijedio pošto je grčka mljekara FAGE prešla u Luksemburg ovog mjeseca.

Galerija

Bonus video: