Papin batler proglašen krivim i osuđen na 18 mjeseci zatvora

Batleru se sudilo zbog odavanja povjerljivih prepiski, što se smatra najvećim skandalom u Rimokatoličkoj crkvi od kada je Benedikt XVI došao na njeno čelo
0 komentar(a)
Papa Benedikt XVI, Foto: Rojters
Papa Benedikt XVI, Foto: Rojters
Ažurirano: 06.10.2012. 12:12h

Bivši batler pape Benedikta XVI, Paolo Gabrijele, je proglašen krivim za krađu i osuđen na tri godine, ali mu je kazna smanjena na 18 mjeseci zatvora, jer se radi o prvom krivičnom djelu.

Prije izricanja presude, tužilaštvo je zatražilo od suda da osudi Gabrijelea na trogodišnju robiju, dok je odbrana zatražila da sud ublaži optužbe protiv njega, te da ga umjesto za "tešku krađu" optuži za "protivpravno prisvajanje" dokumenata i da ga oslobodi, prenio je Rojters.

U svojoj posljednjoj izjavi, nekoliko minuta prije nego što se sud povukao da bi donio odluku, Gabrijele je izjavio pred sudijama da je tako postupio isključivo iz duboke, "instinktivne" ljubavi prema Rimokatoličkoj crkvi i papi u čijoj je službi bio.

Najveći skandal od dolaska Benedikta

Batleru se sudilo zbog odavanja povjerljivih prepiski, što se smatra najvećim skandalom u Rimokatoličkoj crkvi od kada je Benedikt XVI došao na njeno čelo.Gabrijele je priznao krivicu i tražio je pomilovanje od pape. Skandal poznat kao Vatiliks, izazvao je veliku pažnju italijanskih medija jer se ukradenim dokumentima otkriva da postoji navodna korupcija, loše upravljanje i unutrašnji sukobi u Katoličkoj crkvi. Među ukradenim dokumentima navodno su i neka od ličnih pisama koje je pisao papa, što bi moglo da bude vrlo neprijatno za Vatikan.Među dokumentima koji se vode kao nestali su i pismo ambasadora Vatikana u Vašingtonu upućeno papi, u kojem se govori o korupciji i nepotizmu u vatikanskoj administraciji. Mediji navode da su među poverljivim dokumentima i ona u kojima su iznijete kritike na račun kardinala Tarčizija Bertonea, druge osobe u vatikanskoj hijararhiji, kao i sumnjive isplate koje su išle preko Banke Vatikana.

Bonus video: