Novi Zakon o jedinstvenom tržištu: Lakše kretanje i poslovanje u EU

Evropska komisija izložila ključne ideje novog Zakona o jedinstvenom tržištu
106 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2012. 20:31h

Evropska komisija je izložila nove predloge kako bi se ljudima i preduzećima olakšalo kretanje i poslovanje unutar Evropske unije.

Kako prenosi BBC Zakon 2 jedinstvenog tržišta ima četiri ključna cilja. Oni uključuju promovisanje pokretnosti građana i preduzeća preko granica i lakši pristup finansijama širom 27-člane EU.

Zakon takođe ima za cilj da ojača društveno preduzetništvo i osnaži povjerenje potrošača. Evropski zvaničnici forsiraju ideje za rast u regionu gdje su mnoge zemlje u recesiji. Pojedine zemlje poput Grčke i Španije – imaju programe štednje ali ne i programe jačanja proizvodnje.

Komisija je saopštila da novi Zakon treba da poveća zaposlenost širom krizom pogođenog regiona, naročito mladih ljudi. Novi Zakon jedinstvenog tržišta ne odstupa mnogo do prvog Zakona o jedinstvenom tržištu koji je usvojen u aprilu prošle godine.

Međutim, ključne aktivnosti koje je Komisija predložila prvim zakonom trenutno su tema rasprava u parlamentima i vladama i neće sve biti sprovedene do kraja ove godine. Komisija je saopštila da uvedene promjene podrazumijevaju i žestok pad cijena telefonskih poziva i avionskog putovanja. Zakon sadrži 12 ključnih ideja.

Filip de Bak, generalni direktor poslovne lobističke grupe Biznis Evropa, kazao je da su ciljevi zacrtani novim zakonom dobrodošli, ali je upozorio da je potrebna politička volja kako bi se obezbijedilo da od njega koristi imaju preduzeća.

„Da bi ovaj zakon dao rezultate on mora biti praćen obnovljenom posvećenošću zemalja članica, institucija i akcionara kako bi se postarali da pravila jedinstvenog tržišta funkcionišu bolje u praksi i da se korektno primjenjuju širom Evrope. Novi predlozi treba da budu brzo sprovedeni u djelo“, kazao je De Bak za BBC.

Komisija se nada da će Zakon stupiti na snagu do proljeća 2014.

Evropski komesar za unutrašnje tržište i usluge, Mišel Barnije, kazao je da zakon pruža šansu za oporavak evropske ekonomije. „Uvjeren sam da će 12 ključnih aktivnosti koje predstavljamo dana naići na stepen političkog prihvatanja kakav zaslužuju“, kazao je on.

„Ovo je šansa da iskoristimo naše blago, jedinstveno tržište, kako bi naša tržišna ekonomija ponovo bila konkurentna i uspješna“, zaključio je.

Ključni ciljevi

  • Učiniti plaćanje preko interneta efikasnijim, komisija je saopštila da 35b korisnika interneta ne kupuje ništa onlajn jer su sumnjičavi oko metoda plaćanja
  • Otvaranje domaćih željezničkih putničkih usluga operaterima iz ostalih zemalja članica
  • Ubrzavanje otvaranja vazdušnog prostora EU tako da djeluje kao jedan entitet – za što Komisija smatra da bi avio putnicima uštedjelo pet milijardi dolara godišnje
  • Otvaranje energetskih tržišta kako bi 500 miliona građana EU moglo birati snabdijevanje energijom iz cijelog regiona EU – za što Komisija tvrdi da bi uštedjelo ukupno 13 milijardi eura svim građanima koji bi se prebacili na jeftinije tarife.

Bonus video: