Rusija: Slikarka isljeđivana zbog izložbe posvećene članicama "Pussy Riot"

Do 4. oktobra biće odlučeno da li će se protiv organizatora izložbe "Duhovni boj" u Moskvi pokrenuti krivični postupak
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2012. 20:28h

Slikarka Jevgenija Maljceva saslušana je danas u Moskvi zbog izložbe "Duhovni boj" posvećene osuđenim članicama grupe "Pussy Riot".

Prema riječima slikarke, razgovor je prošao u mirnoj atomsferi, a isljednik ju je pitao da li je svojom izložbom namjeravala da uvrijedi vjernike.

Na otvaranju izložbe nekoliko desničarskih grupa organizovalo je protest, a policija je tom prilikom privela pa pustila 10 osoba

Maljceva je, kako prenose ruski mediji, u razgovoru koji je trajao oko sat i po, takođe potvrdila isljednicima da ne poznaje lično članice grupe "Pussy Riot".

Prema riječima umjetnice, razgovor je obavljen u okviru provjere koju je započelo moskovsko tužilaštvo, a do 4. oktobra biće odlučeno da li će se protiv organizatora izložbe pokrenuti krivični postupak.

Izložba "Duhovni boj" traje u moskovskoj Vinoteci (Vinozavod) od 20. septembra do 20. oktobra, a na njoj su prikazane autorske ikone Maljceve, kao i slike članica "Pussy Riot" u raznobojnim maskirnim kapama.

Na otvaranju izložbe pravoslavni aktivisti i ljudi odjeveni u kozačku uniformu organizovali su protest, a policija je tom prilikom privela pa pustila 10 osoba.

Novi nacrt zakona koji razmatra Duma predviđa oštrije kazne, pa i zatvorske, za uvredu vjerskih osjećanja i skrnavljenje objekata od vjerskog značaja.

Galerija

Bonus video: