Završeni izbori u Gruziji: I vlast i opozicija proglasile pobjedu

Ovi izbori su ključni za budućnost Gruzije jer parlament i premijer postaju uticajniji dok se ovlašćenja predsjednika smanjuju usljed ustavnih promjena 2013.
3 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2012. 21:21h

Koalicija koju predvodi gruzijski milijarder vodi u odnosu na vladajuću partiju Mihaila Sakašvilija na održanim parlamentarnim izborima, pokazale su izlazne ankete. Međutim, večeras nije bilo jasno ko će osvojiti konačnu pobjedu.

Dvije odvojene izlazne ankete dale su preliminarnu prednost koaliciji Gruzijski san tajkuna Bidžina Invanišvilija.

Ivanišvili je samouvjereno proglasio pobjedu ali ne mora da znači će imati većinu u parlamentu zbog kompleksne kombinacije proporcionalnog i većinskog sistema glasanja, prenijela je agencija AFP.

Kampanja između Sakašvilijevog vladajućeg Ujedinjenog nacionalnog pokreta i koalicije Gruzijski san na čelu sa Ivanišvilijem postala je krajnje žestoka nakon skanadala u vezi sa mučenjem u zatvorima koji je izazvao proteste širom zemlje.

Kampanja između Sakašvilijevog vladajućeg Ujedinjenog nacionalnog pokreta i koalicije Gruzijski san na čelu sa Ivanišvilijem postala je krajnje žestoka nakon skanadala u vezi sa mučenjem u zatvorima koji je izazvao proteste širom zemlje

Na osnovu preliminarnih izlaznih anketa za provladinu televiziju Rustavi 2 i Imedu kanal, prednost ima Ivanišvilijev Gruzijski san sa 51 procenat u odnosu na 41 procenat koliko je osvojio Sakašvilijev Ujedinjeni nacionalni pokret. Prvi zvanični rezultati se očekuju rano danas.

„Pobijedili smo! Gruzijski narod je pobijedio“, kazao je Ivanišvili u govoru koji je prenosio opozicioni kanal TV9. „Očekujemo da ćemo dobiti ne manje od 100 mjesta u novom parlamentu“, rekao je Ivanišvili okupljenim u Tbilisiju nedugo nakon što su zatvorena birališta. „Postigao sam ono čemu sam dugo težio“, rekao je oduševljenim pristalicama.

Međutim vladajuća partija je saopštila da zbog složenog biračkog sistema u Gruziji, opozicija možda neće osvojiti većinu u parlamentu.

„Treba da sačekamo rezultate, ali izgleda da je koalicija Gruzijski san osvojila većinu u proporcionalnom glasanju ali je po broju mandata u izbornim jedincama većinu obezbijedio gruzijski vladajući Ujedinjeni nacionalni pokret“, kazao je Sakašvili.

Hiljade pristalica opozicije okupile su se na Trgu slobode u Tbilisiju i slavile kada su objavljene izlazne ankete. Prije skandala sa mučenjem zatvorenika većina istraživanja je davala vladajućoj stranci značajnu prednost.

Snimci mučenja, batinanja i silovanja zatvorenika doveli su do uličnih protesta nakon što su objavljeni na dva televizijska kanala koji nisu naklonjeni Sakašviliju.

Ivanišvili, koji se obogatio kroz privatizacione ugovore u Rusiji, zaprijetio je da će pozvati na masovne demonstracije ukoliko zapadni posmatrači ne proglase izbore pravednim.

Bidžin Invanišvili

U izuzetno kontroverznom potezu koji je zabrinuo Zapad, Ivanišviliju je oduzeto gruzijsko državljanstvo nakon što je prošle godine objavio da će se kandidovati protiv Sakašvilija, i on je trenutno francuski državljanin

U izuzetno kontroverznom potezu koji je zabrinuo Zapad, Ivanišviliju je oduzeto gruzijsko državljanstvo nakon što je prošle godine objavio da će se kandidovati protiv Sakašvilija, i on je trenutno francuski državljanin.

On juče simbolično nije glasao uprkos tome što mu je to ustavnim amandmanom dozvoljeno. Krajnje polarizovanu kampanju u zemlji od 4,5 miliona stanovnika međunarodni posmatrači su opisali kao „konfrontacionu i grubu“, i pokrenula je strahove o postizbornim neredima.

Bilo kakvi znaci nestabilnosti zabrinuli bi Zapad zbog uloge koju ova zemlja na Kavkazu ima u prenošenju energije iz Kaspijskog mora u Evropu i njene strateške lokaciju između Rusije, Irana, Turske i Centralne Azije.

Glavni saveznici Gruzije, SAD i Evropska unija pozvali su na fer izbore i naglasili da je demokratski napredak ključni za ambicije ove države da uđe u zapadne institucije poput NATO.

Ovi izbori su „litmus test za način na koji demokratija funkcioniše u Gruziji“, kazao je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen. Sakašvilijeva stranka upravlja zemljom od kako je ovaj harizmatični pravnik došao na vlast nakon „revolucije ruža“ 2003, u kojoj je zbačen tadašnji lider, bivši sovjetski šef diplomatije, Eduard Ševarnadze.

Predsjednikova stranka kontroliše 119 od 150 mjesta u parlamentu. Ovi izbori su ključni za budućnost Gruzije jer parlament i premijer postaju uticajniji dok se ovlašćenja predsjednika smanjuju usljed ustavnih promjena koje stupaju na snagu nakon okončanja Sakašvilijevog drugog mandata 2013.

Od kako je proglasila nezavisnost od SSSR-a, Gruzija je prošla kroz ekonomski kolaps, građanski rat, političke nerede u kojima su zbačena dva predsjednika kao i petodnevni rat sa Rusijom 2008.

Ivanišvili - tajkun čija imovina teži koliko polovina gruzijske ekonomije

Jedina stvar koju Ivanišvili nema, ili makar nije imao do sada, je moć

Ivanišvili, tajkun čija imovina vrijedi 6.4 milijardi dolara, gotovo koliko i polovina gruzijske ekonomije, jedan je od najuspješnijih biznismena u svijetu.

Između ostalog on ima i zoološki vrt sa zebrama i pingvinima u njegovom selu na zapadu Gruzije, kao i veliku kolekciju modernih umjetničkih djela.

Njegova kuća podsjeća na palate iz filmova o Džejms Bondu, sa panoramskim pogledom na Tbilisi. Takođe posjeduje i flotu crnih „lend kruzera“.

Jedina stvar koju Ivanišvili nema, ili makar nije imao do sada, je moć. On je u oktobru 2011. dramatično i iznenada ušao u politiku rekavši da ga je na to natjeralo despotsko ponašanje Sakašvilija i njegova vladavina u sovjetskom stilu.

Bogatsvo je stekao u Rusiji 90-ih godina (bankarstvo, farmacija, nekretnine) ali kaže da je sada prodao dvije trećine imovine u Rusiji, mada i dalje posjeduje veliki dio Gasproma.

Vlada ga optužuje da je ruski agent, mada on to žestoko demantuje. Poznata je njegova rečenica da je „Putinova Rusija slobodnija od Sakašvilijeve Gruzije“.

Bonus video: