Helmut Kol: Evropa ne smije više nikad upasti u rat

Nakon što je 2008, nakon svoga pada završio mjesecima u bolnici, oslabljeli 82-godišnji Kol ostao je uglavnom ćutljiv tokom trogodišnjeg razdoblja neprilika s eurom
1 komentar(a)
Helmut Kol, Angela Merkel, Foto: Zimbio.com
Helmut Kol, Angela Merkel, Foto: Zimbio.com
Ažurirano: 28.09.2012. 08:57h

Bivši njemački kancelar Helmut Kol, koji je ujedinio Njemačku i naveo zemlju da prihvati euro, pozvao je u četvrtak naveče Evropu da nastavi dalje s jačom integracijom uprkos krizi jedinstvene valute, ustvrdivši kako kontinent više nikad ne smije zapasti u sukob.

U svom rijetkom pojavljivanju u javnosti, povodom obilježavanja tridesetogodišnjice postanka kancelarom, Kola su pozdravile partijske kolege i niz bivših predsjednika i premijera, kao i kancelarka Angela Merkel, njegova nekadašnja štićenica s kojom je ostao u hladnim odnosima nakon što mu je ona okrenula leđa prije desetak godina.

Nakon što je 2008. godine, nakon svoga pada završio mjesecima u bolnici, oslabljeli 82-godišnji Kol ostao je uglavnom ćutljiv tokom trogodišnjeg razdoblja neprilika s eurom, no, kad bi se oglasio, uglavnom je izražavao sumnje u način na koji je Merkel upravljala krizom.

"Evropa ne smije više nikad upasti u rat", kazao je Kol obraćajući se okupljenima u Njemačkom istorijskom muzeju u Berlinu.

"Treba nastaviti dalje s ujedinjenjem Evrope. Upotrijebimo vrijeme kojim raspolažemo", dodao je.

Bonus video: