Vestervele: Postoje znakovi da EU izlazi iz dužničke krize

Ako se u EU održi sadašnji smjer, septembar bi mogao biti "mjesec preokreta" u evropskoj dužničkoj krizi, kazao je šef njemačke diplomatije
2 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2012. 14:05h

Njemački ministar vanjskih poslova Gvido Vestervele izjavio je da postoje znakovi da EU izlazi iz dužničke krize, ali da treba održati sadašnji trend produbljivanja integracije, bez međusobnih garancija za dugove zemalja u finansijskim teškoćama.

"Njemačka podržava politiku solidarnosti, rasta i finansijske discipline, ali zajedničko gararantovanje duga odbijamo i tu se ništa nije promijenilo", rekao je Vestervele u razgovoru za slovenački dnevni list "Delo".

Zajedničko garantovanje za dugove ne postoji ni među njemačkim saveznim pokrajinama, niti među saveznim državama SAD-a, a zajedničke garancije za sve evropske dugove Evropi ne bi pomogle nego bi je ugrozile, smatra njemački ministar vanjskih poslova.

"Preopteretiti jedne znači premalo podsticati druge. Svako mora da odgovara za svoje postupke", kazao je Vestervele.

Fondovi za stabilizaciju eura znak su jačanja evropske solidarnosti, a odluka njemačkog ustavnog suda koji omogućava ratifikaciju stalnog fonda za pomoć državama u teškoćama, te rezultat izbora u Holandiji svjedoče o pobjedi proevropske klime nad populizmom, kazao je šef njemačke diplomatije.

Ako se u EU održi sadašnji smjer, septembar bi mogao biti "mjesec preokreta" u evropskoj dužničkoj krizi, kazao je.

"Uvjeren sam da na horizontu već vidimo svjetlo i da je uz nešto sreće moguć preokret", ocijenio je Vestervele.

Bonus video: