Moguće smanjenje izvoza ruskih žitarica

"Pitanje prekida izvoza žitarica povezano je s pitanjem dinamike cijena žitarica u zemlji", rekao je ministar Andrej Belousov
1 komentar(a)
Žito, Foto: Wikipedia.org
Žito, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 21.09.2012. 11:22h

"Rusija bi mogla da smanji izvoz žitarica ako njihova cijena nastavi da raste na domaćem tržištu", izjavio je danas ruski ministar ekonomskog razvoja, prvi put pomenuvši eventualni embargo na izvoz žitarica koji je Moskva do sada isključivala kao mogućnost.

"Pitanje prekida izvoza žitarica povezano je s pitanjem dinamike cijena žitarica u zemlji", rekao je ministar Andrej Belousov na marginama ekonomskog foruma u Sočiju.

"Trenutno vidimo takvu tendenciju. Uz nastavak takvih tendencija, moguće je da vlada odluči da ograniči izvoz", kazao je ruski ministar, prenosi agencija Interfaks.

Belousov je naveo i da bi takva odluka mogla da bude donijeta na jesen, kada se utvrde precizni podaci o žetvi.

Prema njegovim riječima, cijena tone pšenice klase 3 je za kratko vrijeme sa 5.000 rubalja (122 eura) porasla na 8.000 rubalja (195 eura).

Rusija, koja je treći svjetski izvoznik žitarica, smanjila je u nekoliko navrata prognozu ovogodišnje žetve, prije svega zbog suše koja je pogodila više poljoprivrednih oblasti u zemlji.

Moskva je ove sedmice prognozirala žetvu od 72-72 miliona tona, dok je ona 2011. iznosila 94,2 miliona tona. Od toga je za izvoz planirano između 10 miliona i 14 miliona tona (27 miliona tona 2011). Ruske vlasti do sada su isticale da neće biti embarga na izvoz žitarica, kao što je bio slučaj 2010, kada je tu zemlju pogodila velika suša. Embargo je ukinut 1. jula 2011.

Bonus video: