OBAVEZE IZA BRAVE

Osuđene članice "Pussy Riot" će u zatvoru kuvati i čistiti

“Njih tri napisale su pismo upravi pritvorske jedinice sa zahtjevom da im dozvole da tu ostanu", rekao je advokat Mark Fejgin
0 komentar(a)
Pussy Riot, Foto: Vesti.aladin.info
Pussy Riot, Foto: Vesti.aladin.info
Ažurirano: 23.02.2019. 08:02h

Tri članice pank benda "Pussy Riot", koje su osuđene na po dvije godine zatvora zbog svog performansa u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, izrazile su želju da služe kaznu u pritvorskoj jedinici moskovskog zatvora, rekao je advokat.

Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jekaterina Samutsevič proglašene su krivim za huliganstvo i osuđene prošlog mjeseca zbog izvođenja "pank molitve" za smjenu Vladimira Putina u Hramu Hrista Spasitelja, podsjeća agencija RIA Novosti.

One su tada već provele u pritvoru više od pet mjeseci, što je prema ruskim zakona jednako kao 10 mjeseci u zatvoru.

One bi, prema tome, trebalo da budu oslobođene početkom 2014.

“Njih tri napisale su pismo upravi pritvorske jedinice sa zahtjevom da im dozvole da tu ostanu", rekao je advokat Mark Fejgin.

Prema negovim riječima, one će biti zadužene za kuvanje, čišćenje i druge obaveze u zatvoru.

Fejgin je rekao da bi se tri žene mogle suočiti sa opasnostima ako budu poslate u kažnjeničku koloniju imajući na umu "demonizaciju mojih klijenata" i publicitet suđenja, koje je izazvalo međunarodnu osudu i podijelilo rusko društvo na tradicionalne konzervativce i pristalice liberalne opozicije.

Advokat je na svom "tviter" nalogu najavio da pristalice grupe planiraju proteste u više od 100 gradova širom svijeta 1. oktobra kada će sud u Moskvi razmatrati žalbu djevojaka na presudu.