Liberali pobijedili na izborima u Holandiji

"Čini se da su populisti i antievropljani doživjeli težak poraz na holandskim izborima. Veoma dobre vijesti", napisao je Bilt na Tviteru
1 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2012. 07:12h

Holandski premijer Mark Rute proglasio je rano jutros pobjedu svoje Liberalne partije VVD na parlamentarnim izborima koja je označila trijumf proevropskih snaga u toj zemlji.

Na osnovu 92 odsto prebrojanih glasova, partija VVD osvojila je 41 mandat u parlamentu koji ima 150 poslanika, dva više od glavnog rivala, Radničke partije.

Izbori su, prema ocjeni agencije AP, bili praktično referendum za i protiv Evrope u momentu kada EU potresa dužnička kriza.

"Večeras uživajmo, a sjutra ćemo morati da radimo kako bismo što prije formirali stabilnu vladu. Radiću sa vama kako bih pomogao Holandiji da izađe iz ove krize", kazao je Rute aludirajući na dužničku krizu u Evropi koja se odrazila i na ekonomiju njegove zemlje.

Rezultat izbora omogućiće da dvije proevropske stranke VVD i Radnička partija formiraju stabilnu koaliciju, a Rute će dobiti priliku za drugi premijerski mandat. Holanđani su, kako se ocjenjuje, na izborima odbacili politiku Gerta Vildersa i njegove desničarske Partije slobode.

Zvanični pregovori o formiranju vlade ne mogu da počnu do saopštavanja konačnih rezultata izbora u ponedjeljak i dodjeljivanja mandata poslanicima, najranije iduće nedjelje.

Dvije stranke sa najviše mandata na izborima su prošle bolje nego što se očekivalo, pošto su se birači opredijelili za njih umjesto za manje partije.

Rezultate izbora pozdravio je i švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt.

"Čini se da su populisti i antievropljani doživjeli težak poraz na holandskim izborima. Veoma dobre vijesti", napisao je Bilt na Tviteru.

Pravo glasa u Holandiji ima oko 12 miliona birača, koji su mogli da glasaju na jednom od 10.000 birališta u zemlji.

Muslimani slave poraz desničara na izborima

Muslimansko stanovništvo je zadovoljno rezultatima parlamentarnih izbora u Holandiji pošto je stranka islamofoba i euroskeptika Gerta Vildersa doživjela poraz.

U reportaži iz jednog od najsiromašnijih kvartova Haga, agencija Frans pres piše da muslimani slave poraz Vildersove ekstremističke stranke.

"Kada su juče objavljeni rezultati, svi su bili zadovoljni, slali su poruke, to je bila lijepa vijest", kaže za AFP jedan mladić turskog porijekla koji u Holandiji živi 10-ak godina.

Dvadesetogodišnja Karima ističe da je "ponosna na Holanđane" koji nisu glasali za Vildersa. "Ja sam Marokanka, ali isto tako i Holanđanka", dodaje ona.

Stranka za slobodu (PVV) Gerta Vildersa koji je između ostalog predlagao zabranu Kurana, na jučerašnjim izborima osvojila je 15 mjesta u parlamentu za razliku od 24 mjesta koliko ih je imala 2010. godine.

Liberalna partija odlazećeg premijera Marka Rutea je osvojila 41 poslaničko mjesto, a na drugom mjestu je Radnička partija Diderika Samsoma sa 39 mjesta u parlamentu.

Galerija

Bonus video: