Medvedev: Treba osloboditi članice grupe Pussy Riot

Dok je bio predsjednik, Medeved se pokušao prikazati kao liberalni reformator, i iako je predao funkciju predsjednika Vladimiru Putinu
5 komentar(a)
Dmitri Medvedev, Foto: Corriere.it
Dmitri Medvedev, Foto: Corriere.it
Ažurirano: 12.09.2012. 19:14h

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da tri članice punk grupe Pussy Riot, koje su prošlog mjeseca osuđene na dvije godine zatvora zbog političkih nemira u moskovskoj katedrali, trebaju biti oslobođene.

Medvedev, koji je bio predsjednik četiri godine, pokušao se distancirati od presude koju su osudile zapadne sile i organizacije za ljudska prava, kao i liberalni Rusi, javio je Rojters.

Dok je bio predsjednik, Medeved se pokušao prikazati kao liberalni reformator, i iako je predao funkciju predsjednika Vladimiru Putinu jasno je naznačio da će ostati politički aktivan i da će se možda jednog dana vratiti na mjesto predsjednika.

Tri članice punk grupe - Nadežda Tolokonikova, Marija Aljohina i Jekaterina Samucevič - osuđene su za huliganstvo motivisano vjerskom mržnjom 17. augusta nakon protesta protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina u glavnoj moskovskoj katedrali u februaru.

Nalaze se u zatvoru od marta, a žalbeno saslušanje će početi 1. oktobra.

Bonus video: