Bernar Arno

Najbogatiji Francuz želi da postane najbogatiji Belgijanac

Bernar Arno, najbogatiji čovjek u Francuskoj, zatražio je belgijsko državljanstvo. Iako tvrdi da ne želi da izbjegne nove poreze za bogataše Francuzi mu ne vjeruju
191 pregleda 1 komentar(a)
Bernard Arnault, Foto: Liberation.fr
Bernard Arnault, Foto: Liberation.fr
Ažurirano: 23.02.2019. 08:56h

Bernar Arno, najbogatiji čovjek u Evropi, uskomešao je Francusku kada se radi o porezima, državljanstvu, patriotizmu i tome kakvu politiku vlada treba da vodi za promociju privrednog rasta.

To je prilično impresivno dostignuće za jednu malu izjavu modnog magnata, koji je potvrdio juče da je podnio zahtjev za belgijsko državljanstvo, što je bio, kako se ispostavilo, jak udarac na francuski nacionalni ponos, piše agencija AP. Čak je i predsjednik Francuske, Fransoa Oland, doveo u pitanje njegov patriotizam.

Arno, izvršni direktor francuskog modnog giganta LVMH, vlasnik modnih kuća kao što su Luj Viton i Kristijan Dior, simbol je luksuza francuske modne industrije. Uprkos njegovom negiranju, mnogi smatraju da je njegov potez zapravo pokušaj da se izbjegne plan nove francuske socijalističke vlade da poveća porez za najbogatije na 75 odsto.

Francuski Liberasion (Liberation) je danas na naslovnoj strani poručio Arnou "Gubi se, bogata budalo!", na šta je on reagovao odlukom da uloži tužbu protiv lista.

"Bernar Arno nema drugog izbora, zbog ekstremne vulgarnosti i nasilnog diskursa objavljenog 10. septembra 2012, nego da privede pravdi Liberasion", piše u saopštenju, objavljenom na sajtu lista, u kojem se, takođe, podsjeća da Arno jeste i ostaće francuski poreski obveznik.

Liberasion je svojom porukom parafrazirao poznatu izjavu bivšeg francuskog predsjednika Nikole Sarkozija, dobrog Arnoovog prijatelja, koji je jednom poljoprivredniku rekao "Gubi se, siromašna budalo!".

"Iako negira da odlazi zbog finansijskih motiva, Arnoov zahtjev za belgijsko državljanstvo predstavlja simbol sebičnosti najbogatijih", dodao je Liberasion na naslovnoj strani.

Vođa francuske Ljevičarske koalicije bio je još žešći u kritici Arnoa: "Ljudi poput njega su paraziti".

Arno je četvrti čovjek po bogatstvu u svijetu, a njegovu ličnu imovinu magazin Forbs procenjuje na 41 milijardu dolara.

Francuski mediji su spekulisali da šef luksuzne modne kuće LVMH želi belgijsko državljnstvo zbog plana predsjednika Francuske Fransoa Olanda da povecha na 75 odsto porez svima koji zarađuju više od milion eura godišnje. Arno je kritikovao ovaj plan za povećanje poreza za bogate, kao i mnogi članovi stranke desnice UMP, navodeći da bi to moglo otjerati preduzetnike iz zemlje.

Poreski stručnjaci ukazuju, međutim, da dobijanje belgijskog državljanstva neće uticati na Arnoov porez, pošto se on određuje mjestom boravka a ne državljanstvom. Kao Belgijanac, Arno bi plaćao maksimalno porez na prihod od 50 odsto, a mogao bi i da iskoristi povlašćeni status koji Belgijanci imaju u Monaku, odnosno da uopšte ne plaća porez, ako bi se odrekao francuskog državljanstva.

Francuzi koji žive u Monaku plaćaju porez u Francuskoj.

AP podsjeća da ovo nije prvi put da Arno pokušava da izbjegne "jednog socijalistu, po imenu Fransoa". Najbogatiji Evropljanin emigrirao je 1981. u SAD kada je predsjednik Fransoa Miteran došao na vlast, a u zemlju se vratio kada je poreska politika postala "konzervativnija".

Arno, međutim, veoma bučno poriče da njegova odluka ima bilo kakve veze sa povećanjem poreza, i dodaje da će nastaviti da plaća porez u sadašnjoj domovini. Njegove izjave su, ipak, uspjele da ubijede samo malobrojne.

"Ne mogu da vjerujem. Kada ste građanin jedne zemlje, treba da znate kako da uživate u dobroj strani toga, ali i da prihvatite loše strane. Figurativno rečeno, ovo je katastrofa", ocijenio je za list Parizijen (Le Parisien) čuveni francuski bisnizmen Bernar Tapi.

Francuski ministar finansija Pjer Moskovici, međutim, izrazio je zabrinutost zbog cijele pompe koja se digla. "On (Arno) je na čelu luksuznih kuća čiji brendovi su simboli Francuske. On nije shvatio kako to može da bude shvaćeno, ovo je na neki način neodgovorno", rekao je ministar televiziji BFM.

S druge strane granice, mediji su, međutim, dočekali dobrodošlicom Arnoa. "Dobro došli, gospodine Arno", piše na današnjoj naslovnoj strani belgijski dnevnik Libr (La Libre), koji tvrdi da milijarder već mjesecima živi u jednom predgrađu Brisela.