Odzvonilo sijalicama: Od 1. septembra ih nema u prodaji u EU

Kako onda osvjetljavati stanove i kancelarije? Stručnjaci u Njemačkoj su testirali halogene lampe, takozvane štedne svjetiljke s plinom i svjetlosne diode
63 pregleda 14 komentar(a)
sijalica, Foto: Shutterstock.com
sijalica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 31.08.2012. 16:03h

Od prvog septembra ove godine u Evropskoj uniji se ne smiju proizvoditi nikakve sijalice, ni one od 25 vati. Prodavnice smiju da rasprodaju postojeće zalihe.

Za osvjetljavanje se preporučuju svjetlosne diode – LED.

Samo pet posto utrošene električne energije sijalica pretvara u svjetlo. Zato su još 2009. zabranjene one od preko 75 vati, zatim one od 60 i 40 vati. Sad su na red došle i one od 25 vati.

Svjetiljka sa svjetlosnim diodama

Kako onda osvjetljavati stanove i kancelarije? Stručnjaci u Njemačkoj su testirali halogene lampe, takozvane štedne svjetiljke s plinom i svjetlosne diode.

Najbolje ocjene su dobile svjetlosne diode. One nisu štetne za okolinu, dugo traju, odmah nakon uključenja daju dobro svjetlo i troše malo struje – do 90 posto manje nego obične sijalice.

Zasad su, istina, još skupe, ali vijek trajanja im je 25 puta duži nego kod običnih sijalica.

Oprezno s otrovnom živom

Takozvane štedne svjetiljke su na lošem glasu zbog lošeg svjetla i otrovne žive

Cijena svjetlosnih dioda godišnje pada za oko 30 posto. Danas je oko 20 eura, ali se procjenjuje da će 2020. koštati manje od tri eura.

Štedne svjetiljke s plinom troše nešto više energije nego diode, ali daju lošije svjetlo nego sijalice i diode i potrebno je neko vrijem dok počnu svijetliti punom snagom.

Problematično je i to što sadrže otrovnu živu. (U slučaju da se razbije štedna svjetiljka s plinom stručnjaci preporučuju da se odmah otvore prozori i prostoriju napusti te krhotine pokupe tek nakon polusatnog zračenja a onda bace u specijalni otpad.)

Zabranom sijalica Evropska unija želi da smanji potrošnju električne energije za jedan posto. To na nivou Unije odgovara količini koju proizvede deset elektrana na ugalj.

Zabrana sijalica već postoji u nekim zemljama. U SAD-u, Australiji, Brazilu, Filipinima, Kini i Indiji je već na snazi ili je planirana.

Bonus video: