Ruski ombudsman: Kazna za pankerke prestroga

Nova, proširena istraga pokrenuta je početkom nedjelje protiv još dvije članice pank benda koje su na slobodi i kojima nije suđeno
2 komentar(a)
Pusi rajot, Foto: Rojters
Pusi rajot, Foto: Rojters
Ažurirano: 23.08.2012. 18:16h

Ruski ombudsman Vladimir Lukin izjavio je danas u Moskvi da su sudske kazne članicama pank grupe "Pusi rajot" (Pussy Riot) prestroge, i najvio da će uložiti prigovor ukoliko njihova žalba pred višim sudom bude odbijena.

"Smatram da je presuda pretjerana", rekao je Lukin na konferenciji za novinare, javila je agencija Interfaks.

Lukin je kazao da u tom procesu računa na sljedeći sudski nivo, za koji se nada da će "ozbiljnije razmotriti slučaj", prenijela je Agencija Frans pres.

"Ukoliko presuda ostane ista, imaću pravo da uložim žalbu koju ću pažljivo razmotriti", dodao je ombudsman.

Tri članice ruske pank grupe osuđene na po dvije godine zatvora zbog "huliganstva motivisanog vjerskom mržnjom", jer su 17. avgusta u moskovskoj crkvi u februaru izvele performans protiv predsjednika Vladimira Putina. Presuda je izazvala brojne kontroverze, kako u Rusiji, tako i u inostranstvu, uz oštre osude brojnih zvaničnika, uključujući predstavnike EU i OEBS-a, kao i poznatih ličnosti u svijetu.

Nova, proširena istraga pokrenuta je početkom nedjelje protiv još dvije članice pank benda koje su na slobodi i kojima nije suđeno.

Bonus video: