Ruska pravoslavna crkva traži da policija obezbjeđuje njene crkve

Šef jednog od odjeljenja Sinoda RPC, protojerej Dmitrij Smirnov izjavio je da namjerava da uputi takav zahtjev ministru policije
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2012. 15:10h

Ruska pravoslavna crkva (RPC) zatražiće od policije da preduzme mjere za obezbjeđivanje crkava i manastira, pošto su učestali slučajevi vandalizma nakon što su članice pank grupe "Pussy Riot" osuđene na po dvije godine zatvora.

Šef jednog od odjeljenja Sinoda RPC, protojerej Dmitrij Smirnov izjavio je da namjerava da uputi takav zahtjev ministru policije Vladimiru Kolokoljcevu.

Prema njegovim riječima, u crkvi raste bojazan od napada i zbog najavljene turneje ukrajinske feminističke grupe Femen po Rusiji. One su saopštile da spremaju nove perfomanse i da će njihov dolazak svakako biti povezan sa osudom članica "Pussy Riot".

Aktivistkinja Femena ruši krst na jednom od glavnih trgova u Kijevu

"Naravno, skidanje krstova je bezobrazluk, ali crkva sama mora sa tim da izađe na kraj. Crkva bi time posvjedočila da je društvo protiv nje i da je treba štititi od građana naše zemlje. To još jednom pokazuje da se Moskovska patrijaršija nalazi u teškoj krizi", kazao je Jakunjin

U Kijevu, Femen je na jednom od centralnih trgova odsjekla krst, "u znak solidarnosti sa žrtvama srednjovjekovne inkvizicije".

"Spremamo pismo za ministra. Postoji opasnost da će te huliganke iz Ukrajine napraviti još neki skandal. Treba preduzeti mjere, makar postaviti stražu. Moj sopstveni hram je nastradao jer je cio zid ispisan slovima od jednog metra", rekao je protojerej.

Portparol ministra policije Andrej Pilipčuk smatra, međutim, da crkva pretjeruje sa svojim strahovima.

"Postoji imovina crkve. U skladu sa Ustavom, ona se takođe čuva, kao i svaka druga imovina. Ako bude potrebno preduzećemo odgovarajuće mjere, ali za sada za to ne postoji razlog. Nema masovnih napada, samo izolovanih slučajeva po cijeloj Rusiji", kazao je Pilipčuk.

Sveštenik Gleb Jakunjin smatra da zahtjev RPC da policija čuva vjerske objekte neće pozitivno uticati na njenu reputaciju.

"Naravno, skidanje krstova je bezobrazluk, ali crkva sama mora sa tim da izađe na kraj. Crkva bi time posvjedočila da je društvo protiv nje i da je treba štititi od građana naše zemlje. To još jednom pokazuje da se Moskovska patrijaršija nalazi u teškoj krizi", kazao je Jakunjin.

Lider pokreta "Sveta Rus" Ivan Otrakovski izjavio je da je taj pokret u Moskvi već organizovao "pravoslavne patrole".

Članice "Pussy Riot" na suđenju

Šef odjeljenja za regionalnu bezbjednost moskovskih vlasti Aleksej Majorov, podsjetio je da je Rusija multikonfesionalna država, te da stvaranje pravoslavnih grupa može dovesti do raskola u društvu

"Dobrovoljci će patrolirati ulicama kako bi zaštitili hramove i svetinje od vandalizma i agresije protiv sveštenika", kazao je on. Moskovske vlasti se nisu složile sa inicijativom pokreta, kao ni nevladine organizacije.

Šef odjeljenja za regionalnu bezbjednost moskovskih vlasti Aleksej Majorov, podsjetio je da je Rusija multikonfesionalna država, te da stvaranje pravoslavnih grupa može dovesti do raskola u društvu.

Šef Moskovskog helsinškog odbora Ljudmila Aleksejeva se, kao odgovor na akciju pokreta "Sveta Rus", založila za stvaranje ateističkih družina.

Prema njenim riječima, stvaranje pravoslavnih družina se kosi sa ustavom Rusije.

Rusija je multikonfesionalna, multinacionalna država. Ako patrole budu čuvale pravoslavne svetinje, to znači da će i drugim religijama, pa i ateistima biti potrebno obezbjeđenje, rekla je ona.

"Ljudi imaju pravo da budu ateisti", dodala je.

Poslije presude pankerkama, pored grada Pskova u centralnoj Rusiji, na dvjema crkvama osvanuli su natpisi sa podrškom "Pussy Riot", a pored Kalinjingrada zapaljena su vrata jedne crkve.

Galerija

Bonus video: