Kasparovu prijeti 5 godina zatvora

Bivšem svjetskom šahovskom prvaku Gariju Kasparovu prijeti do pet godina zatvorske kazne jer je navodno ugrizao policajca za prst tokom jučerašnjeg hapšenja ispred zgrade suda u Moskvi
5 komentar(a)
Kasparov hapšenje, Foto: RT
Kasparov hapšenje, Foto: RT
Ažurirano: 18.08.2012. 20:18h

Kasparov je uhapšen jer je protestovao protiv kazne koju je sud dosudio pank grupi "Pussy Riot". Djevojke su dobile po dvije godine zatvorske kazne zbog širenja vjerske mržnje. Osuđene su jer su u pravoslavnoj crkvi u Moskvi pjevale protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Među demonstrantima je ispred suda bio i Kasparov, dugogodišnji žestoki Putinov politički suparnik. Šahovski velemajstor tvrdi da je uhapšen bez razloga u trenutku kad je davao intervju jednoj televiziji.

Kasparov je demantovao da je ugrizao policajaca za čiju je ranu na prstu, smatra, odgovoran policijski pas. Iz policije su, međutim, poručili da su spremni da testiraju tragove ugriza s njegovim otiskom zuba. Ni u jednom trenutku, doduše, nisu objasnili zašto su u petak veče uhapsili više od 50 osoba.

U svakom slučaju, šahovski velikan je danas pušten iz pritvora, ali već se u ponedjeljak mora pojaviti na ispitivanju.

"Nikoga nisam ugrizao. Možete li zamisliti što to znači? Pa, imao bih krvi po licu da sam nekoga ugrizao. Sjećam se da sam primio snažan udarac u međunožje, potom su me pokušali ugurati u vozilo i počeli da me tuku. Htjeli su da mi slome nogu", opisao je Kasparov svoju verziju događaja.

Bonus video: