Dvije godine zatvora za "Pussy Riot", uhapšen i Gari Kasparov

Članice grupe Pusi Riot su proglašene krivima za huliganstvo, jer su počinile krivično djelo, izvođenjem pjesme, usmjerene protiv Vladimira Putina
19 komentar(a)
pankerke putin, Foto: Beta
pankerke putin, Foto: Beta
Ažurirano: 17.08.2012. 18:04h

Tri članice ruskog panka sastava "Pussy Riot" osuđene su na dvije godine zatvora za huliganstvo, piše CNN.

Kontroverzne djevojke su osuđene zbog izvođenja pjesme koja kritikuje predsjednika Rusije Vladimira Putina, u crkvi.

Pet, mjeseci, koliko su djevojke provele u pritvoru, mogle bi im se uračunati u kaznu, kazala je sudija Marina Sirovaja, koja je izrekla presudu. Ona je kazala da je presuda irečena Nadeždi Tolokonjikovoj, Mariji Aljokinoj i Jekaterini Samucevič zasnovana na svjedočenjima i prikupljenim dokazima i činjenicama.

"Putinove" pankerke osudiće na tri godine?<<<

Ruska crkva voli samo "Putinovu djecu" >>>

Svjetska akcija podrške grupi Pusi Rajot pred presudu >>>

"Pussy Riot" su optužene nakon što su na protestu u katedrali Hrista Spasitelja u februaru uzvikivale "Majko Marijo, molim te otjeraj Putina".

Sudija Sirovaja odbacila je tvrdnje odbrane da je performans koji su djevojke izvele politički motivisan, zaključivši da su "Pussy Riot" imale namjeru da uvrijede Rusku pravoslavnu crkvu i da remete javni red.

Sirovaja je navela da je činjenica da dvije članice benda imaju djecu uticala da presuda bude ublažena, a za "huliganstvo koje ima za cilj raspirivanje vjerske mržnje" prijetila im je kazna od sedam godina.

Predsjednik Vladimir Putin je ranije kritikovao akciju pank sastava, ali je dodao da "djevojke ne treba osuditi prestrogo".

"Pank molitva" benda inspirisana je odnosima vlade Rusije i Ruske pravoslavne crkve.

Ispred suda u Moskvi okupili su se brojni demonstranti, od kojih su neki i uhapšeni, a prema izvještajima Associated Pressa, među njima se našao i slavni šahista Gari Kasparov.

Crkva traži milosrđe, čeka se Putinova odluka

Nakon sto je moskovski sud danas osudio članice "Pussy Riot" na po dvije godine zatvora, vladajuća Jedinstvena Rusija (JR) ocijenila je da je presuda preoštra, a Ruska pravoslavna crkva pozvala je na milost za njih.

Visoki funkcioner JR Vladimira Putina, Andrej Isajev ocijenio je da je dvije godine zatvora suviše oštra presuda, i nije isključio da će konačnu odluku o kazni donijeti šef države.

"Presuda je žestoka. Moguće da che odluku donijeti i predsjednik. Ipak, presudu će dio naše liberalne inteligencije ocijeniti kao negativnu, a dobar dio ljudi kao pravednu", rekao je Isajev za RIA Novosti.

On je ocijenio da je presuda "lekcija, da je država štitila i da će štititi prava svih religioznih zajednica u državi".

"Ne možemo da osporimo odluku suda. Mislim da je mogla da im se da kazna do godinu dana zatvora, a dvije uslovno", naveo je Isajev.

RPC se večeras obratila ruskim vlastima da "pokažu milosrđe u okviru zakona prema osuđenima", nadajući se da one neće ponoviti svoje "pokvarene" akcije.

"Crkva se zahvaljuje svima koji su je podržali, osudili bogohuljenje, izrazili mirni protest protiv njega. Smatramo da je prirodno izražavanje žalosti prema uhapšenima", navodi se u dokumentu.

Visoki predstavnici RPC su, međutim u dosadašnjim izjavama, najosstrije osuđivali perfomans "Pussy Riot", tražili oštru kaznu za njih, i odbacivali mogućnost oproštaja.

Bonus video: